Okrugli sto o nacionalnim manjinama

VRANJE

,,Službena upotreba jezika i pisma nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave“, tema je okruglog stola okviru projekta ,,Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Srbiji“, koji je danas održan u Vranju.

Srbija je dala značajan doprinos postavljenim standardima smatra  Tobias Flesenkemper, šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

,,Ključno je da jačamo lokalne samouprave, a upotreba jezika nacionalnih manjina je jako bitna, kako bi se razvijalo društvo. Prava jedne osobe ne poništavaju prava druge, već se time postiže veći stepen demokratije. Savet Evrope nastoji da pokrene druge projekte, i to davanjem malih grantova“, rekao je Flesenkemper.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak je govorio o preduzetim aktivnostima u cilju unapređenja nekoliko zakona.

,,Nacionalne manjine uključili smo i u projekat formiranja adresnog registra, i nakon svih realizovanih mera mogu reći da je Srbija jedan od boljih primera u regionu, kada je reč o jačanju zaštite nacionalnih manjina“, rekao je Bošnjak.

Službena upotreba jezika i pisma nacionalnih manjina je samo u onim jedinicama lokalne samouprave gde ih ima 15 odsto u ukupnom broju stanovnika. U Vranju nije takav slučaj jer romska populacija čini oko pet odsto.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković je rekao da socijalno uključivanje romske populacije, koja na teritoriji grada Vranja, čini oko pet odsto od ukupnog broja stanovnika, nije samo skup afirmativnih mera, već i uspostavljanje mehanizma delovanja.

,,Osim Kancelarije za zaštitu ličnih i kolektivnih prava romske nacionalne manjine, nastojimo da pravovremenim obrazovanjem i adekvatnim pristupom jačamo položaj mladih Roma. Kao učesnici u projektu ,,Različiti, a isti u obrazovanju“ uključili smo sve osnovne i srednje škole sa ciljem da osnažimo romsko stanovništvo“, istakao je gradonačelnik.

Pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivana Antić kaže da je cilj okruglog stola predstavljanje novina u zakonodavstvu Republike Srbije u ovoj oblasti. Do sada se o tome govorilo u Somboru, Medveđi, Bujanovcu, Vranju, a sledeće nedelje i u Bosilegradu.

Na skupu su govorili i savetnica Zaštitnika građana Dragana Vujkov i gradski većnik Dejan Ivanović,.

Projekat ,,Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Srbiji“ finansiraju Evropska unija i Savet Evrope.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare