Okrugli sto JUGpressa “Da li Beograd vidi Leskovac” održan u kafani: Sa građanima mora direktno da se razgovara

LESKOVAC

Sa građanima mora direktno da se razgovara a najbolji način jesu upravo ovakvi okrugli stolovi, zajednički je zaključak učesnika ove debate koja je održana u kafani a prisustvovao je veliki broj građana, neki od njih su sve vreme stajali ispred i slušali.

Na tribini pod nazivom „Da li Beograd vidi Leskovac?“ su učestvovali Zoran Lutovac, šef poslaničke grupe I predsednik DS, Nebojša Zelenović, šef poslaničke grupe I kopredsednik stranke Zajedno, Robert Kozma poslanik iz Ne davimo Beograd / Zeleno – levi front i Zdravko Ponoš, predsednik Pokreta SRCE

Na pitanje da li se Leskovac vidi iz Beograda, prvi je odgovorio Zelenović, koji je rekao da ne zna koliko se vidi Leskovac iz Beograda, ali da verovatno to zna publika koja tu živi:

“Mislim da se on ne razlikuje puno od bilo čega drugog u Srbiji i da u tom nekakvom lošem raspoloženju treba sad tražiti način kako da se ponovo nađu dobri motivi za borbu”.

Zatim se prisetio perioda kada je bio gradonačelik Šapca i lokalnih referenduma:

“To je vrlo interesantna stvar, jer vi povežete građane i njihova prava sa njihovim obavezama, odnosno obavezu plaćanja poreza na imovinu sa pravom da o tome odlučuju”, i dodao da su to teme koje mogu da zainteresuju svakog građanina Leskovca ili bilo kog drugog grada ili opštine u Srbiji, kako da počnu da odlučuju o svom novcu.

“Možete da mislite kako bi izgledao Leskovac sa slobodnomislećim građanima koji počinju sami da odlučuju od svom novcu, koji inače plaćaju i daju u gradski budžet.”

“Zavisi ko gleda, ako gledamo mi, obični ljudi, podjednako se dobro vidimo i mi odavde i vi odande, a ako gledamo na to kako vlast gleda, ova vlast koju imamo iz Beograda ne vidi ni Beograd”, rekao je Zdravko Ponoš.

“To je vlast koja ne vidi ni prošlost, ni budućnost, to je vlast koja vidi samo sadašnjost. A to znači vidi samo profit i vidi samo kvadratne metre. Oni ne vide ni tradiciju, ni budućnost i onda nije ni čudo što ne vide Leskovac, što ne vide Beograd”, dodao je on.

Naglasio je da je u Srbiji trenutno, društvo koje se beogradizuje, ali da bi trebalo da se vidi po čemu pojedini regioni u Srbiji mogu da budu uspešni i bolji od ostalih, da je to način da se Srbija ne prazni, da ne budu svi u Beogradu.

Lutovac je govorio o razlici između izbornih uslova i izbornih pravila. Po njemu, primer izbornih uslova je to što ne može da se održi tribina u jednoj gradskoj ustanovi, nego mora da se ide u kafane.

“Vratili su nas više od 200 godina unazad. Kafane jesu bile institucije demokratije nekada u Srbiji, ali mislili smo da će u 21. veku postojati neke druge institucije”, rekao je on.

Što se tiče izbornih pravila, ona postoje i niko se ne žali na njih, več je problem u izbornim uslovima, kaže Lutovac.

“Koliko se vidi Leskovac iz Beograda? Pa ne vidi se od Aleksandra Vučića”, rekao je on.

“Vi bi trebalo da birate, najpre, vaše predstavnike, a onda da sami odlučujete o vrlo važnim pitanjima, o tome šta ćete da gradite ovde. Da li je vama važniji stadion ili bolnica ili škole, da li da dolaze ovde investitori zato što su se dogovorili s nekim iz vlasti ili dolaze zato što imaju uređenu državu s vladavinom prava, gde će im biti siguran i dohodak, gde će im biti pravna sigurnost osigurana. To je važno. Kada bismo imali ueđenu državu, onda bi dolazili takvi investitori u Srbiju, onda bi plate bile mnogo veće”, nastavio je.

“Ono za šta se mi zalažemo jeste da se lokalni izbori odvoje od parlamentarnih i od predsedničkih. Da vi stvarno birate vaše ljude ovde u Leskovcu, a ne da birate eksponent Aleksandra Vučića”, rekao je i dodao “Moramo da imamo uređenu državu, da bismo svi zajedno pravili društvo pravde i da uvedemo političku odgovornost. Kada to sve budemo uveli, moći ćemo da izgrađujemo i decentralizaciju. Decentralizacija je nešto na čemu počivaju uređene demokratske države i to će biti dobro za vas, biće dobro i za Beograd i biće dobro za sve u Srbiji.”

Kozma je odgovorio da misli da ova vlast vidi isključivo samo svoj interes.

“Do sada se, možda, o Leskovcu nije moglo čuti u Narodnoj skupštini, ali ja moram da kažem, otkad je Nebojša Cakić Šemba ušao u Narodnu skupštinu, ispred grupe građana za Leskovac, itekako se čuje o problemima Leskovca u Narodnoj skupštini.” i dodao “Budite ponosni, Leskovčani imaju svog poslanika”.

On ističe da građani mora da se izbore za solidarno i pravedno društvo

“Moramo da se izborimo za to da Srbija ne sme više da bude društvo sa najvećim ekonomskim i društvenim nejednakostima u Evropi”, dodao je Kozma.

Dotakao se i teme zdravstva: “U gradovima u Srbiji ljudi nemaju kvalitetnu zdravstvenu negu. Neko i može da priušti sebi da plati najbolje doktore, ali većina građana kad je bolesna ne zna kod koga će da ode da se leči”.

Moramo da vratimo institucije građanima, kako na nacionalnom nivou, tako i na lokalnom, a onda možemo da govorimo o decentralizaciji, rekao je.

“U Leskovcu imamo iskustvo iz ranijih godina da lokalna samouprava, kada se formira vlast u Skupštini, ispostavi se da naša vlast se ne podudara da republičkom i onda kreću opet pregovori, koalicioni dogovori…”, konstatovao je Spirić i dodao da se tada govori da mora da bude ista vlast na lokalu kao i na republičkom nivou, da ne bi dolazilo do sabotiranja republičke vlasti, što se u poslednjih 10 ili 15 godina desilo dva puta. Spirić je pitao “Koliko je lokalna vlast samostalna u donošenju odluka, u vođenju te lokalne politike u odnosu na republiku?”

Lutovac kaže da ni u kom slučaju ne sme da zavisi odnos republičke vlasti prema lokalnoj vlasti u zavisnosti od toga da li je neko po volji ili nije na toj lokaloj vlasti.

“To je postala neka naša tradicija i ono što se zove nepoštovanje građana jeste to upodobljavanje. Dakle, vi menjate izbornu volju, u ovom slučaju Leskovčana, tako što kažete niste izabrali odgovarajuću politiku i mi ćemo vas opstruirati odozgo, blokiraćemo vas. To je nedopustivo, Mi moramo da menjamo i političku kulturu i politički sistem i da taj način ponašanja izbacimo iz političke prakse”, rekao je Lutovac i obrazložio da je prvi korak da vi na lokalu odlučujete ko će biti izabran:

“Vi treba da odlučite da li će neko ko je ovde, u Leskovcu, prepoznatljiv kao čovek koji radi u javnom interesu dobiti vašu podršku, a ne neko iz Beograda, koga će postaviti, u ovom slučaju Aleksandar Vučić”.

“Naš zadatak je da nezadovoljstvo, koje je dominantno u Srbiji da pokušamo da artikulišemo, da pokušamo da ukrupnimo naše snage, da dobro sarađujemo mi, koji smo bliski ili srodni u ideološko-programskom smislu, da postanemo relevantni. Kad postanemo relevantni bićemo i sagovornici građanima i sagovornici svima”, rekao je i dodao “Ne možemo kada kuća gori da svako uređuje svoj stan. Moramo da izađemo svi solidarno i da gasimo taj požar. Mi smo sada u takvoj situaciji”.

“Ono što bi bio naš prvi zajednički zahtev, to je da izbori budu razdvojeni. Hoćemo razdvojene izbore, tako da znamo kad smo u Leskovcu, da glasamo za ljude iz Leskovca”, rekao je Zelenović.

“Moramo da razumemo Evropsku uniju, da bi ona razumela nas”, ističe on i dodaje da je moguće stići u Evropsku uniju:

“Mi smo skoro imali, kao Zeleni, jednu regionalnu saradnju, potpisali smo deklaraciju o miru i dve stvari smo se dogovorili. Dogovorili smo se da nećemo više da se ubijamo, da nećemo da se maltretiramo, da ćemo da pokušamo da radimo zajedno na gradnji mira. Šta smo se drugo dogovorili da je naš put u Evropsku uniju zapravo zajednički put”.

Ponoš kaže da ne može Srbija da se menja, a da se ne menja centralna vlast i da je potrebno da se menja sistem. On misli da su tri stvari važne da bi se stvari u Srbiji menjale to su: da narodni bunt dosegne veći nivo, da raspad unutar vlasti dobije na ubrzanju i strani faktor to jest Evropska unija.

Kozma smatra da ne može Evropska unija da se izbori za nas same, već da sami treba da se izborimo za to da Srbija bude demokratska zemlja u kojoj se dobro živi i da je to njihov zadatak. On poručuje da je, osim odvajanja izbora, potrebno i da nosilac liste ima prebivalište na datoj izbornoj jedinici. Put do pobede, po njemu, podrazumeva dve vrste saradnje opozicionih aktera: tehničku saradnju koja predstavlja zajedničku borbu za slobodne medije, za fer i ravnopravne izborne uslove ali i borba protiv različitih ekstremističkih grupa koje su, zapravo, povezane sa režimom, i programsku saradnju koja predstavja tešnju saradnju onih koji imaju slične programske stavove u kreiranju izbornog programa, u izlascima na izbore.

Na pitanje da li treba menjati izborni zakon, odnosno da li treba preći na većinski sistem, da li Srbiju podeliti na više izbornih jedinica i da li bi na taj način lokal dobio više poslanika Lutovac je rekao da je pitanje izbornog sistema izvedeno, a da je ključno pitanje izborni uslovi prvenstveno zbog građana: “Moramo da se borimo uslovima u kojima smo sada, a uslovi u kojima smo sada jesu takvi da mi nemamo elementarne uslove da građani uopšte glasaju slobodno”.

“Prvo mora da dođe do smene ove vlasti, do fer i ravnopravnih izbornih uslova, a tek onda možemo da govorimo o izbornom sistemu, o promeni istoga, traženju adekvatnog rešenja kako, zapravo, da različiti regioni u Srbiji budu zastupljeni”, rekao je Kozma.

On navodi da postoji nekoliko predloga koje su radili različiti stručnjaci, a da je jedan od načina da postoji proporcionalni izborni sistem sa više izbornih jedinica ili neka varijanta personalizovanog proporcionalnog sistema, gde se zadržava proporcionalni sistem, ali se biraju kvalitetni ljudi.

Nema nikave dileme da je izborni sistem koji mi danas imamo u Srbiji nereprezentativan, da on ne odražava volju naroda, smatra Ponoš.

Zelenović misli da nema promene vlasti bez građana, on kaže da su uveli u političkom pravcu novi model koga će se stranka držati, a to su predizbori, koji čine razgovor sa građanima o politici, u kome građani iskreno kažu šta misle o svakome od kandidata.

POSLANICI PROTERANI U KAFANU

Zbog nemogućnosti pronalaska odgovarajućeg prostora za održavanje tribina je organizovana u restoranu “Čaršija” u Leskovcu. Ovome je najviše kumovalo otkazivanje već zakazanog prostora u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju kao i odbijanje lokalnih vlasti da daju salu Skupštine grada za tribinu sa republičkim poslanicima, a na zahtev odborničke grupe “Za Leskovac ZAJEDNO” iako svaka, pa i ova odbornička grupa, ima pravo na to.

“Inače, JUGpress ima iskustvo od nekih 17 godina u organizovanju ovakvih ovakvih događaja i ovo je samo, prvi u serijalu tih tribina koje planiramo da održimo,, rekao je Spirić.

Čitav okrugli sto možete da pogledate i ovde, u pitanju je nemontirani materijal

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Molba citaoca
Molba citaoca
1 godina pre

BIRN ce biti utuzen sto istrazuje nezakonita ozakonjenja u Srbiji. Mozete li da proverite koliko je kvadrata u Leskovcu, nakon donetog zakona, ipak ozakonjeno, nezakonito. Jesu li u pitanju kvadrati funkcionera i njima bliskih kumova, pobratima, rodjaka, partijskih saboraca.