Oko 400 pacijenata sa besplatnih pregleda upućeno na dalje lečenje

LESKOVAC

 

Za šest nedelja u kojima su vršeni besplatni lekarski pregledi, organizovani su svake nedelje krajem meseca, u proseku je u leskovačkoj Opštoj bolnici i Domu zdravlja pregledano  650 do 700 pacijenata.

Direktor Opšte bolnice dr Nebojša Dimitrijević je rekao u nedavnom razgovoru da je oko 4.000 pacijenata prošlo kroz Opštu bolnicu i Dom zdravlja Leskovac.

“To su bili vrlo raznoliki pregledi i sve specijalnosti su bile obuhvaćene. Išli smo ka tome da obuhvatimo one delove gde su najveće liste čekanja, počev od dijagnostike i ,pre svega, ultrazvuka, mamografije, preko laboratorije gde su pacijenti mogli da urade hormonalni status, tumor markere i kompletnu krvnu sliku, pa ona preko opštih pregleda gde se takođe puno čeka, preko kardioloških, endokrinoloških pregleda…”, objasnio je organizaciju besplatnih pregleda Dimitrijević.

Kaže da je “organizacija i u Opštoj bolnici i u Domu zdravlja je bila jako dobra”.

“Svi državni sekretari koji su kod nas dolazili nisu imali nikakve primedbe na organizaciju i na naš kadar”.

Ipak “malo su pacijenti možda bili nezadovoljniji u smislu da se napravi zagušenje i velika gužva, ali ja sam se njima i izvinjavao i molio da ih dolaze u toku dana, jer smo radili do 4, 5 , 6 sati… I taj pregled je morao da ima svoj kvalitet, nije pregleda samo radi pregleda, i da pacijenti koji dođu kod nas izađu sa jednim kompletnim stanjem onoga što smo uradili”, kaže  Dimitrijević.

Pitamo koliko je pacijenata upućeno na dalje preglede.

” Mislim da je oko 10% i oko 2% na bolničko lečenje, jer smo kod tih pacijenata otkrili neko akutno stanje. Za ovih 10% može da se kaže i da je malo ili mnogo, ali to su potpuno novootkriveni pacijenti koji nisu ni znali da boluju od nečega. To se pre svega odnosi na kardiološka obolenja, a ima dosta i obolenja oka… Neki od tih pacijenata su odmah primani u bolnicu, a nekima su zakazivana dalja dijagnostikovanja. Dva pacijenta smo, poslali dalje prema Nišu, odnosno Beogradu”.

Kažemo da su nam se neki od pacijenata žalili da su na novozakazane pregleda morali duže da čekaju.

” Postoje aparati koji mogu da urade određeni broj pregleda. Na primer mamograf može da uradi 15 pregleda u toku dana. Zato smo pacijentima zakazivali kad da dođu. Na žalost, neki pacijenti nisu došli, čak i pored telefonskih poziva. To je kod nas problem, jer mi smo po skriningu dojke u Srbiji drugi posle Novog Sada. Ovo je ipak jug Srbije i sam dolazak žena na pregled izuskuje troškove kao što je prevoz. Razmišljali smo kako da to organizujemo i mislim da ćemo kad prođe sezona godišnjih odmora to sami da organizujemo, da sami obezbedimo prevoz. Za to imamo podršku lokalne samouprave”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare