Ograničenje za poslodavce ali u Portugaliji

LISABON

Portugalija je zakonom zabranila poslodavcima da po isteku ugovorom predviđenog radnog vremena zaposlenima šalju sms poruke ili mejlove, što je deo nove politike Vlade “pravo na odmor”. 

Ukoliko budu kršili tu zabranu, za odgovorna lica u kompanijama sa više od 10 zaposlenih predviđene su novčane kazne, prenosi BBC.

Pored toga, uvedena su i nova pravila koja zaposlenima omogućavaju da rade od kuće, kada za to postoje uslovi.

Roditelji će ubuduće moći da rade od kuće sve dok im dete ne napuni osam godina i za to neće morati da traže dozvolu poslodavca, a u nekim slučajevima poslodavci će morati da im nadoknade deo troškova za struju i internet.

Parlament, međutim, nije prihvatio predlog Vlade da zaposleni po isteku radnog vremena imaju pravo da isključe službene telefone i kompjutere.

Ministarka za rad Ana Mendes Godinjo rekla je da je bilo neophodno zakonski urediti rad od kuće i izrazila očekivanje da će novi propisi privući kvalifikovanu radnu snagu iz inostranstva.

“Verujemo da je Portugalija sada jedno od najboljih mesta u svetu za digitalne nomade i ljude koji žele da  rade od kuće i novim propisima želimo da ih privučemo”, rekla je Mendes Godinjo. 

Izvor: FoNet

Foto: pixabay.com

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare