OEBS ZAPOČEO KONSULTACIJE O NEZAVISNOM FINANSIRANJU JAVNOG MEDIJSKOG SERVISA

PRIŠTINA

 

Misija OEBS-a na Kosovu održala je danas prvi u nizu okruglih stolova, koji će biti održani ovog meseca, o tome kako obezbediti finansiranje javnog medijskog servisa, Radio-televizije Kosova (RTK).

Održavanjem ovakvih okruglih stolova, Misija će konsultovati široki spektar stručnjaka, novinara, članove parlamenta,  akademske krugove, predstavnike nevladinih organizacija i medijskih institucija o tome kakav uticaj ima nedostatak finansiranja na javni medijski servis i njegovu uređivačku politiku, kao i na njegov dalji razvoj.

RTK je bez održivog finansiranja od 2009. godine kada je sud ukinuo plaćanje pretplate za RTK putem računa za utrošenu električnu energiju domaćinstava, navodeći zabrinutosti vezane za ljudska prava i diskriminaciju.

„Mi smo u 2016. godini, a alternativne i održive opcije finansiranja RTK se još uvek razmatraju, čekajući konačnu  odluku. Trenutna pitanja vezana za mehanizme finansiranja i Zakon o Radio-televiziji Kosova  moraju da budu hitno rešena,“ – istakao je ambasador Jean-Claude Schlumberger, šef Misije OEBS-a na Kosovu.

„Bez održivog finansiranja, javni medijski servis ne može da se razvije u punopravni servis koji pruža  usluge svojim gledaocima. Pored ovoga, postojeća kašnjenja u procesu digitalizacije su pogoršana nedostatkom ovog finansiranja,“ – dodao je on.

Nakon okruglih stolova, organizovaće se regionalna konferencija u aprilu sa ekspertima iz zapadnog Balkana i Evropske radiodifuzne unije kako bi došli do preporuka , koje će relevantne institucije razmotriti kada budu menjale i sprovodile zakon o RTK.

Misija OEBS-a na Kosovu ima mandat da zaštiti i unapredi ljudska prava, demokratizaciju i razvoj sektora za javnu bezbednost. Misija pomaže u očuvanju slobode medija i slobode izražavanja i podržava razvoj medija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare