OEBS : Radionica za žene iz romske i aškalijske zajednice

PRIŠTINA

Misija OEBS-a na Kosovu zajedno sa ženama iz romske i aškalijske zajednice nastoji da poboljša praktične politike na lokalnom nivou

Na radionici na temu kako pripremiti bolje lokalne praktične politike na dobrobit zajednica, koju je organizovala Misija OEBS-a na Kosovu, učestvovalo je oko 20 aktivista i predstavnika organizacija građanskog društva iz romske i aškalijske zajednice.

Posebna pažnja posvećena je načinima kako aktivistkinje iz ovih zajednica mogu da se uključe u procese odlučivanja i doprinesu opštinskim akcionim planovima. Ovi planovi proizilaze iz Strategije za uključivanje romske i aškalijske zajednice u kosovsko društvo 2017-2021, koju je nedavno usvojila vlada, a odnosi se na važne segmente kao što su obrazovanje, zapošljavanje, socijalni boljitak, zdravstvo i stanovanje.

Učesnici su se složili da nedostatak uključivanja žena u procese odlučivanja jeste rezultat slabijeg obrazovanja i ograničenih mogućnosti zapošljavanja i predložili su da se ovi izazovi reše preko institucionalnih intervencija.

„Ukoliko ne podignemo svoj glas, nastavićemo da se iznova i iznova suočavamo sa istim problemima,“ rekla je Gyltene Osmani, aktivistkinja aškalijske zajednice iz nevladine organizacije BRAN.

Radionica je završena nizom preporuka namenjenih lokalnim institucijama da uključe aktivistkinje u procese koji se odnose na njihove zajednice, kao i samim aktivistkinjama da budu proaktivne.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare