OEBS: Institucije da reaguju zbog pretnji OK radiju

BEOGRAD

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pozvala je institucije da reaguju povodom niza pretnji novinarima vranjskog OK radija i saopštila da je ovo prilika da institucije u Srbiji pokažu odlučnost i sklad sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim standardima, preneo je UNS.

OEBS je podsetio da je Odluka o bezbednosti novinara koju su usvojile države članice, uključujući i Srbiju pozvala na efikasne mere za okončanje nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima.

„Ovaj slučaj je ujedinio Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara i Radnu grupu Vlade Republike Srbije za bezbednost novinara, u nastojanju da se stvori sigurnije okruženje za delovanje slobodnog i profesionalnog novinarstva u zemlji“, naglasio je OEBS.

U saopštenju se dodaje da ovaj slučaj naglašava važnost odbrane slobode medija i slobode izražavanja od svih vrsta pretnji.

Vlasnica OK radija Olivera Vladković je odbila da potpiše saglasnost za izgradnju kladionice kao ilegalnog objekta, uz zgradu u kojoj su OK radio i kafić „Nou koment“ i prijavila ovu bespravnu izgradnju inspekciji.

Nakon toga su joj, kako je rekla, stizale pretnje, prostorije radija su bile isprskane farbom, a prozori zazidani ciglama. Zbog pretnji Oliveri Vladković investitoru Dejanu Nikoliću Kantaru određen je jednomesečni pritvor, a 16. avgusta je održan i glavni pretres za pretnje i uništavanje imovine OK Radija, podsetio je UNS.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare