Euleks: Rasvetliti sudbinu nestalih

PRIŠTINA

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) je na Međunarodni dan nestalih saopštila da stoji uz porodice 1.621 nestalog lica sa Kosova, istakavši da je rasvetljavanje sudbine nestalih stalna obaveza.

Kako se navodi, Euleks od početka svog mandata do danas neumorno radi na lociranju i vraćanju posmrtnih ostataka nestalih lica njihovim porodicama, da bi mogli biti sahranjeni s poštovanjem i dostojanstvom.

Od 2009. godine Misija je sprovela ukupno 692 terenske operacije u cilju lociranja nestalih, uključujući 188 ekshumacija. Identifikovani su ostaci 480 osoba, uključujući 332 nestala lica.  Od avgusta 2021. do avgusta 2022.  stručnjaci Euleksa učestvovali su u 21 operaciji na terenu, uključujući devet ekshumacija, što je rezultiralo identifikacijom troje nestalih.

Trenutno eksperti Euleksa takođe rade zajedno sa kosovskim vlastima na pregledu svih ljudskih ostataka koji se čuvaju u prištinskoj mrtvačnici, kao i povezanih dosijea predmeta.

Misija je navela da su počinioci da bi otežali potragu za nestalim ljudima i sakrili dokaze o ovim zločinima, skrivali tela u malim, tajnim grobnicama, ili čak na grobljima. 

Eksperti Euleksa nastavljaju da rade zajedno sa lokalnim kolegama u Institutu za sudsku medicinu na utvrđivanju sudbine nestalih lica, pružajući ekspertizu i savete u identifikaciji potencijalnih tajnih grobnica i ekshumaciji i identifikaciji žrtava, navedeno je u saopštenju. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare