Odšteta zbog spiska izolovanih

PODGORICA

Presudom sudije Osnovnog suda u Podgorici Dijane Radulović Crna Gora je obavezana da plati 500 evra Podgoričanki J. L, zato što je na početku epidemije korona virusa njeno ime javno objavljeno na spisku osoba koje su stavljene u samoizolaciju, objavile su Vijesti.

U presudi je navedeno da je država obavezana da plati i troškove parničnog postupka u iznosu od 272,25 evra.

Ako ova presuda bude potvrđena, država, odnosno građani, skupo će platiti kontroverznu odluku Nacionalnog koordinacionog tela iz marta 2020. godine o objavljivanju spiska osoba u samoizolaciji, navode Vijesti.

Ustavni sud je u junu utvrdio da ta odluka nije u skladu sa Ustavom Crne Gore, nakon čega su pokrenute brojne tužbe zbog povrede prava na privatnost.

Pravni zastupnik Podgoričanke J. L.  Dalibor Kavarić izjavio je da će se žaliti na presudu i tražiti da iznos odštete bude povećan.

“Na ovaj iznos poravnjanja neću pristati. Smatram da 500 evra nije pravična nadoknada i žalbom ću tražiti da se građanima odšteta poveća. Tužbom sam tražio odštetu od 3.000 evra” kazao je Kavarić.

On je naveo da su svi ostali predmeti po ovom osnovu u zastoju dok presuda po tužbi J. L. ne bude pravosnažna.

“Čeka se pravosnažnost ovog slučaja, a onda će ova presuda biti sudska praksa u ostalim predmetima i orjentir za buduće slučajeve. Može biti odstupanja ako je neko javna ličnost”, pojasnio je Kavarić.

Vlada Crne Gore je 21. marta 2020. godine objavila spisak osoba u samoizolaciji, uz obrazloženje da su neki kršili meru obaveznog karantina, ali i da građani imaju pravo da znaju ko ih od nedisciplinovanih komšija dovodi u opasnost.

Objavljena su imena i prezimena osoba u samoizolaciji i njihove adrese stanovanja. Mada ih je kasnije Vlada povukla sa zvaničnog sajta, ti podaci i dalje postoje na mnogim portalima u Crnoj Gori i regionu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare