Nemački ambasador: Birajte reči

KOSOVSKA MITROVICA

Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode poručio je danas predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije da se uzdržavaju od neprimerenih poređenja, kada govore o akcijama kosovskih vlasti.

„Stop! Upoređivanje današnje policijske akcije sa ‘kristalnom noći’ je neprihvatljivo. Takva poređenja doprinose iskrivljivanju i negiranju narativa o Holokaustu“, poručio je Rode, prenosi Kossev.

Izraz „Kristalna noć“ danas je upotrebio predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić.

Nakon što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio helikopterom u Rašku zbog situacije u Kosvskoj Mitrovici i Zvečanu, Rakić je u uključenju za TV Pink potvrdio da se i Srbi sa Severa spremaju da učine isto, kako bi se sa predsednikom sastali u tom gradu.

„Mi da trpimo ovo više ne možemo i nećemo. Ovo je za nas kristalna noć, ovo je za nas najvažniji sastanak do sad. Ovo je kap koja je prelila čašu, svi ćemo doći na sastanak“, kazao je Rakić.

Ovo je drugi put da nemački ambasadori iz Prištine reaguju na poruke sa Severa, u kojima se događaji upoređuju sa zločinima nacista. Rodeov prethodnik Kristijan Helt reagovao je krajem 2018, tokom protesta zbog uvođenja taksi na srpsku robu, kada je grupa studenata održala performans „Kosovošvic“.

On je paralelu koju su studenti povukli između tadašnje situacije na severu Kosova i Holokausta nazvao „preteranom“ i „odvratnom“, imajući pre svega u vidu patnje kroz koje su upravo Srbi prošli tokom nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare