Održano takmičenje „Poslovni izazov“ za srednjoškolce jugoistočne Srbije

LESKOVAC

Regionalno takmičenje srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov“ održano je u Leskovcu a samo takmičenje je okupilo 110 učenika iz 26 srednjih škola iz Aleksinca, Babušnice, Bojnika, Bujanovca, Doljevca, Kuršumlije, Leskovca, Medveđe, Niša, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Vlasotinca, Vranja i Žitorađe. Oni su imali „izazov” odnosno zadatak koji predstavlja realan poslovni problem i uz pomoć biznis mentora, timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola osmišljavali su rešenje problema i kreirati biznis plan i prezentaciju koju su predsavljali članovima žirija i publici. U ime organizatora Darko Radičanin kaže da je kreirano 22 tima od članova koji se međusobno ne poznaju.

„Oni dođu kao školska ekipa, ali su ovde kreirani u timove, odnosno u petočlanim timovima se nađe, recimo, po jedan učenik iz Leskovca, Niša, Vranja… Poenta poslovnog izazova je da ih zagolica, da oni imaju i mogu da kreiraju svoju poslovnu ideju i da od nje nešto naprave. Znači, da naprave malu strukturu, da je stave u biznis plan, da naprave neki finansijski okvir, da urade prezentaciju i da se naviknu jedni na druge, da u tom novom okruženju saznaju sami ko je lider, ko je kreator, ko bolje prezentuje… Imali su zadatak kako da unaprede čitanje knjiga, odnosno pristup čitalaštvu kao problemu. Radovi su bili zanimljivi iz naše perspektive i mislim da su skoro svi napravili neku aplikaciju koja će im pomoći da čitaju, ali to je i način njihovog izražavanja. Važno je da polako razvijamo te modele njihovog interesovanja za različite stvari i njihov način kako doći do rešenja sa željom da napravimo kod njih razumevanje da imaju potencijal i da hoće da preuzmu akciju da nešto urade. Možda će se negde slupati na tom putu, ali je jako važno da pokrenu akciju i da krenu da rešavaju probleme koji ih okružuju.“

Mišljenje žirija je da su se ovde čule neke ideje koje imaju potencijal da se ostvare na tržištu, a da su svi takmičari uradili dobar posao i da predstavljaju jedan oblik talenta. Razlok tome je što su bili kreativni, inovativni i što su radili sa ljudima koje ne poznaju. Mnogo bi lakše bilo da je zadatak ralizvoan sa drugarima iz škole, ali ovo je bio i susret sa činjenicom koja ih sutra očekuje na radnom mestu.

Prvo mesto žiri je dodelio Jovana, Ksenija, Petar i Milan, čija je poslovna ideja bila Libro-kafe, koji bi imao bogatu biblioteku i koji bi služio za razonodu mladih, opuštanje mladih uz knjige, gde bi bili organizovani razgovori sa piscima, razgovori o knjigama i slično.

Drugi mesto pripalo je Sari, Emiliji, Sandri i Aleksi čija je poslovna ideja bila uraditi kratak pregled knjige kroz VR, gde bi uzeli najzanimljivje delove same knjige.

Treće mesto osvojili su Milica, Jovana, Ćetin, Natalija i Bogdan čija je poslovna ideja bila pokrenuti otvoriti kafić koji bi pored tradicionalnih usluga pružao i zadovoljstvo čitanja knjiga.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su mesto u Nacionalnom finalu u februaru 2023. godine u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na „Poslovnom izazovu“ zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. “Poslovni izazov” je pokrenut sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode programi „Dostignuća mladih iz oblasti preduzetničkog obrazovanja i finansijske pismenosti“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare