Održano takmičenje “Kako se rešiti otpada”

 

NIŠ

Na koji način sprečiti stvaranje divljih deponija i podići nivo opšte higijene u gradu – zadatak koji je GO Medijana zadala studentima u pronalaženje rešenja za lepši Niš. Ovo  je suština takmičenja koje drugu godinu zaredom organizuje neprofitna studentska organizacija “ESTIEM”.  “ESTIEM” je lokalna grupa Udruženja evropskih studenata industrijskog inženjerstva I menadžmenta sa sedištem na Mašinskom fakultetu. Ova organizacija postoji u 30 evropskih zemalja I broji  78 lokalnih grupa širom Evrope. Takmičenje je organizovano u saradnji sa  Gradskom opštinom Medijana, Gradom Nišom, Mašinskim fakultetom i sponzorima. Takmičenje studenata u rešavanju studije slučaja “Niški pobednici 2017” organizovano je na Mašinskom fakultetu.

U finale “Nišvinners” takmičenja plasiralo SE pet ekipa – studenti sa Mašinskog , Ekonomskog, Filozofskog, kao I ekipa članice organizacije Vlade Divac organizacije iz Kuršumlije Jedan od timova koji su dali svoje viđenje čistijeg grada je plan ekipe Mašinskog fakulteta koji se uzda u savest građana.

“Ideja našeg tima je da očistimo Medijanu i održavamo je čistom. Pozvali bismo ljude da očiste površine, a kupili bi se i kontejneri za reciklažu smeća koji bi se nalazili na ulicama. Akcija bi bila propraćena od strane lokalnih medija i zvala bi se “Mediji za Medijanu” , kaže Goran Veselinović student Mašinskog fakulteta.

Bilo je I ideje da se predmet Opšta higijena uvede kao obavezan u osnovnim školama. Time će se povećati odmalena svest o važnosti održavanja higijene grada. Preddvideli su I takmičenje za MIS I MISTER higijene.

U rešavanju ove studije slučaja  očekuje se da će studenti uraditi pet kvalitetnih I primenljivih radova.

Na području GO Medijana ima 25 hiljada domaćinstava i iz svakog od njih bi bar po jedan član imao udela u ovoj kampanji. Očekuje se da predstavljena rešenja zažive i na terenu

“ To je ono čemu svi mi težimo I čime se mi ponosimo. Da zapravo naši studenti sve ono što nauče kod nas nauče na fakultetu mogu da primene u svom u svom realnom okruženju Sve studije slučaja su od izuzetnog značaja za sve ono što studenti rade, jer tako povezuju nauku i praksu. Sve što su do sada čili ,pretočiće u rešavanje realnog problema”, istakao je   prof. dr Miloš Milovančević mentor timova.

Pobednici dobijaju medalje, sertifikate, pakete sponzora i popust na putovanja Udruženja Srbija za mlade Novi Sad.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare