Održana tribina na temu vršnjačkog nasilja

VRANJE

„Vršnjačko nasilje nije moj izbor“ naziv je tribine koja je održana danas u Vranju.

Reč je o završnom događaju u okviru programa obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja koje je počelo u ponedeljak.

„Usled evidentnog porasta vršnjačkog nasilja na teritoriji Grada Vranja neophodno je da se ovaj problem rešava sistemskim merama i aktivnostima, uključivanjem svih relevantnih činilaca lokalne zajednice“, rekao je na tribini gradonačelnik Slobodan Milenković.

Zbog toga je pokrenuta inicijativa da se formira Lokalna mreža za borbu protiv vršnjačkog nasilja, čiji je rad usmeren prvenstveno na prevenciju nasilja među mladima. U njen rad su uključeni   predstavnici policije i višeg sudstva, koji se bave maloletničkom delikvencijom, kao i sve ustanove koje mogu da daju doprinos u prevencijii nasilja među mladim ljudima“, dodao je gradonačelnik.

Milenković smatra da je veoma važno da mladi ljudi budu informisani o ovoj temi, kao i da se pravilno postupa u ovakvim situacijama. Potrebno je da se o ovom problemu javno govori i da sve bude transparentno, jer to je jedini pravi put da se dođe do pozitivnih rezultata.

On je najavio izradu Lokalnog akcionog plana za suzbijanje vršnjačkog nasilja, koji će biti jedan od polaznih osnova za rešavanje ovog problema.

Zamenica gradonačelnika Zorica Jović je istakla da je Vranje jedan od prvih gradova koji je na ovako otvoren način preduzeo aktivnosti na rešavanje problema vršnjačkog nasilja.

„Nasilje nije samo fizičko. Ono je i vređanje, omalovažavanje. Može biti i na nacionalnoj, verskoj ili polnoj pripadnosti i ostavlja veoma ozbiljne posledice. Zbog toga je važno da se udružimo u ovoj borbi i da se ovom temom bavimo ne samo u zadnjoj nedelji februara, već tokom cele godine“, rekla je Jović

Ona je naglasila da rešenje problema uvek treba da bude nejbezbolnije, putem razgovora, dogovora i druženja i da je najvažnije da se kaže NE vršnjačkom nasilju.

Stručni saradnik Crvenog krsta Sanja Dimić kazala je da je uloga ove organizacije važna jer okuplja mlade volontere iz osnovnih i srednjih škola koji se angažuju i bave ovom problematikom.

Suzana Pantović iz Udruženja građana „Nexus“ je podsetila da je ovo lokalno udruženje član Mreže za suzbijanje vršnjačkog nasilja.

Predavanje na temu „Vršnjačko nasilje nije moj izbor“ održala je savetnica iz Ministarstva prosvete Jelena Tasić.

Program obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, završeno je večeras u vranjskom pozorištu predstavom „Daj sebi priliku da me upoznaš“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare