Dveri: Zbog ovih 17 primedbi na Plan tražim ostavku članova Komisije za planove – ako ta Komisija još uvek postoji

NIŠ

Nakon Javne rasprave o dokumentu Drugih Izmena i dopuna Plana generalne regulacije za opštinu Palilula-druga faza , koja se održala pred Komisijom za planove bez kvoruma i nakon ostavke Gradskog urbaniste Tanje Obradović pokazali smo da se politika urbanog planiranja u Nišu vodi pod jakim pritiskom privatnih investitora, da je tačno da se planovi prave za unapred poznate investitore, a nadležni organi utvrdiće da li su linije pritiska išle od gradonačelnika, preko članova Komisije za planove, pa sve do obrađivača i JP Zavoda za urbanizam, navodi se u saopštenju koje potpisuje Tamara Milenković Kerković
narodna poslanica.
“Gradska organizacija Dveri Niš je još avgusta 2020.god. otkrila tajni oglas za Javnu raspravu o izmeni Generalnog urbanističkog plana objavljen u „Srpskom telegrafu“. Brojnim akcijama uspeli smo da obavestimo građane Niša koji su u velikom broju došli na zakazanu sednicu Komisije za planove a gradonačelnica je tada u edijima najavljivala tužbu protiv mene, jer sam tvrdila da je „tajanstveni investitor“ te godine osnovano preduzeće „Tesla park“ iza koje stoji kompanija Bogoljuba Karića. Brojne primedbe koje smo tada podneli naterale su Komisiju za planove da izmeni rešenje o 15 spratova u stambenim blokovima koje su predvideli da se grade u Nišu. Međutim, usvojenim GUP-om decembra 2020.god. Komisija je promenila zelenu površinu od 3,5 ha u Paliluli iz javne u mešovitu i omogućila da se umesto parka i sportskih terena na tom mestu omogući kompaniji „Tesla park“ da gradi još jedno betonsko naselje.
Na sednici Komisije za planove održanoj 20.februara uspeli smo da se izborimo da se čuje naših 17 suštinskih primedaba – od kojih svaka ukazuje na pritisak, moguću korupciju , štete po javni interes i nezakonitost donošenja ovog Plana generalne regulacije za GO Palilula. O tome će se izjasniti Republička urbanistička inspekcija a pozivam da se izjasni Tužilaštvo.
U interesu javnosti, tražim da se ove primedbe objave , kako bi svi građani Niša mogli da vide na koji se način vodi urbanistička politika u Gradu.
Takođe, ponavljam zahtev za ostavkom članova Komisije za planove , i postavljam pitanje gradskoj vlasti – da li ta Komisija nakon ostavke Gradskog urbaniste uopšte postoji, obzirom da je radila bez kvoruma i na Javnoj raspravi 20.februara 2023.god.
Kao narodni poslanik upozoravam sve gradske odbornike u Skupštini Grada da, ukoliko ovaj Plan dođe pred Skupštinu Grada Niša na usvajanje, da se radi o nezakonitom i dokumentu sa koruptivnim rizikom i pozivam ih da glasaju protiv njegovog usvajanja. O tome ću govoriti u plenumu Narodne skupštine Republike Srbije na sednici zakazanoj za 24.februar 2023.god”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Omladinac
Omladinac
1 godina pre

U Leskovcu ista priča, sve se kroji po meri Meskovih investitora.