Održana tradicionalna šahovska manifestcija ,,Milan i Neda”

NIŠ

U Pravno-poslovnoj školi Niš, održana je tradicionalna šahovska manifestcija ,,Milan i Neda”.  Najatraktivniji deo manifestacije je bila simultanka koju je IM Ivica Raičević igrao sa desetoricom šahista odjednom u dva kola, ukupno 20 takmičara-kadeta i omladinaca. Simultanka je bila otvorena za sve zainteresovane učesnike a najuspešniji takmičar je bio Andrija Mišković iz OŠ Car Konstantin Niš, koji je jedini uspeo da remizira sa Intermajstorom. Sve ostale takmičare IM Ivica Raičević je pobedio.

Prema proceni najuspešnija u ženskoj konkurenciji bila je Valerija Stamenković iz Pravno-poslovne škole Niš. Dobro su se pokazali i Vanja Veljković iz gimnazije Svetozar Marković kao i Lazar Paunović iz Pravno-poslovne škole Niš, koji su pružili najžešći otpor iako su na kraju bili poraženi. 

Simultanku je sudio Marko Kekenj, nekadašnji prvak SR Jugoslavije u kadetsko-omladinskoj konkurenciji, inače jako zaslužan u razvoju srednjoškolskog šaha u Nišu. Podsetimo se da je 2017. godine svesttrano pomogao projekat razvoja srednjoškoslkog šaha koji je započeo upravo u Pravno-poslovnoj školi Niš, sa profesorom Aleksandrom Miškovićem – osnivačem šahovske sekcije u školi. Korona virus je prekinuo taj više nego uspešan projekat, ali uprkos svemu, manifestacija i ostale aktivnosti ipak su očuvane i nastavljene. 

Manifestaciji je prisustvovao i istaknuti šahovski radnik Aca Jovan Krstić, mnogobrojni gosti koji su manifestaciju pratili. 

Prateći dogadjaji ove manifestacije jesu izložba istraživačkih radova učenika, kao i promocija dva zbornika učeničkih radova od kojih je jedan objavljen u čast 30 godina samostalnog rada Pravno-poslovne škole Niš, kao i niz drugih dogadjanja u samoj školi obzirom da je 31. maj dan Pravno-poslovne škole Niš.

Podsetimo i da je manifestacija iako je prvih godina svog postojanja imala izrazito takmičarski karakter, (na prvom turniru je bilo više od 50 takmičara i konkurencija je bila veoma oštra) ipak prerasla u jedan opušteniji ambijent gde iako se igraju mečevi simultanke – što jeste takmičarski deo, ipak je akcenat da druženju, solidarnosti, uzajamnoj pomoći, radioničarskom radu, a što se i uklapa u činjenicu da je  manifestacija dobila ime po tragično nastradalim sugradjanima Milanu i Nedi-blizancima a uz činjenicu da je Milan igrao i voleo šah. 

Ova manifestacija će svakako i nadalje čuvati uspomenu na njih a takodje i ubuduće okupljaće kadete i omladince u cilju popularizacije šaha, druženja i učenja, saopštili su organizatori. (kraj)DN/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare