Održana radionica “Prvo NE je jedino potrebno NE”

LESKOVAC

Udruženje Konektor organizovalo je 28. novembra 2022. godine, radionicu na temu ženskih prava i sloboda, “Prvo NE je jedino potrebno NE!”. Radionica je održana u prostorijama udruženja Step by step, a u sklopu projekta “Pleši svoj život”, koji finansira grad Leskovac preko programa za podršku projekata iz oblasti kulture.

Cilj projekta “Pleši svoj život” je da peformansom u obliku socijalno angažovanog kabarea deluje na gledaoca iz više uglova. Ovakav moderan pristup plesu treba da prenese jaku emociju na publiku, da bu postigao svoj smisleni cilj, da prenese emociju oslobađanja od predrasuda ukalupljivanja u rodne stereotipe. Radionica na temu rodno zasnovanog nasilja koju smo održali plesačima je jako važna. Prema iskustvima koje smo imali prilike da čujemo, verbalno nasilje se dešava veoma često u našem društvu, kroz pritisak prema mladim ženama od strane novog partnera. Pritisak od strane partnera često kreće vrlo neprepoznatljivo, tako da se nasilje kroz gubljenje identiteta i nametanje volje i ne prepozna, sve dok same plesačice ne prepoznaju da su u novoj ulozi tužne, sve više depresivne i usamljene. Veoma često produbljuje se ucenama, da sada više nije „sama“ i da sada treba da se bavi drugim stvarima. U ovakvim situacijama, plesačice su često veoma nasrećne i zbog velikog pritiska, pokleknu i napuste ples.

Prepoznavanje problema stereotipnog patrijarhalnog vaspitanja, koje može da dovede do rodno zasnovanog nasilja, gde je uloga muškarca da odlučuje u ime cele porodice, neretko dovodi do potlačenog položaja ženu u današnjem društvu, prvenstveno u malim sredinama. Stereotipno shvatanje uloge žena i muškaraca, iz koga proizilaze i razlike u prihvatljivim oblicima ponašanja, obeshrabruje žene da učestvuju aktivno u javnom životu, da svoju ulogu ne posmatraju kroz ograničenja koja im predstava o polu u patrijalhalnom oktuženju nameće. Rodno zasnovano nasilje nad ženama je svaki čin protiv ženine volje, a koji je ugrožava psihički, fizički, seksualno ili ekonomski. Ono nije posledica ženinog ponašanja nego sistema patrijarhata u kome muškarci imaju moć, a nasilje je način da oni tu moć održe.

Na radionici obrađena je tema rodno zasnovanog nasilja, kakos e odvija krug nasilja u partnerskom odnosu, gde je početak nasilja koje treba prepoznati.
Radionica je održana u sklopu “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, globalne, svetske kampanje koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare