Održan treći oficirski bal u Nišu

NIŠ

U susret sada već tradicionalnom Svetosavskom balu, u Nišu odnedavno u  januaru Vojska Srbije organizuje ovu dostojanstvenu, nostalgičnu i “elegantnu” zabavu. Radi se o Oficirskom balu.  Oficirski bal ima dugu tradiciju. Prvi oficirski bal organizovao je knez Milan Obrenović.

Posle pauze  ovu lepu manifestaciju u Niš je ponovo vratio  komandant Kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović. Bilo je to pre tri godine.

„Za sve nas prvi oficirski bal u Nišu je održan 2015. godine. Nakon pauze od 74 godine.Tada su učesnici Oficirskog bala bili Umetnički ansambal Stanislav Binički i plesna grupa Tamo daleko iz garnizona Vranje. Drugi po redu oficirski bal 2016. godine. Za nosioca ovog zadatka komandant Kopnene vojske odredio je tadašnjeg komandanta treče brigade, brigadnog generala Mileta Jelića. Meni je pripala čast da večeras otvorim treći oficirski bal“, rekao je na početku svečanosti komandant Treće brigade Kopnene vojske pukovnik Predrag Grbić, domaćin bala.

Umetnički ansambal Ministarstva odbrane Stanisav Binički i plesna grupa Tamo daleko iz garnizona Niš koju čine pripadnici Treće brigade kopnene vojske, mešovite artiljerijske brigade i 21. bataljona veze izazivali su sinoć svojim programom divljenje i aplauze posle svakog odigranog kola i odsvirane melodije. Nišu.

Oficiri u vojnim uniformama i njihove dame u balskim haljinama uz zvuke Oficirskog kola, Kola kralja Aleksandra, Kola kraljice Drage Mašin , Kraljevog kola i melodija koje je svirao umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“   podsetili su na neko davno vreme i lepe gradske svečanosti. Oficirski bal postao je deo tradicije i kulture grada Niša na kome su se sinoć okupile brojne zvanice, predstavnici svih struktura grada, oficiri i oficirke .

„Oficirski bal u garnizonu Niš predstavlja posebnu priliku da se oficiri, podoficiri i profesionalni vojnici okupe, da se zabave, druže, uz divnu staru srpsku muziku a i da zaplešu sa svojim damama i pratiljama. Obnavljajući ovu tradiciju cilj nam je bio da podsetimo druge ali i sebe na jednu lepšu, dostojanstveniju, časniju Srbiju, srbiju od pre 75 godina i vreme kada su oficirski ai drugi balovi bili uobičajna pojava“, rekao je  kapetan Milan Vujanica.

Sinoćni bal je i sećanje na oficire Drugog pešadijskog puka knjaza Mihaijla i Šesnaestog pešadijskog puka cara Nikolaja Drugog Romanova koji su uživali u čarima plesa na balovima davnih nostalgičnih vremena.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare