Održan treći letnji kamp za mlade

KNJAŽEVAC-LEBANE-VLADIČIN HAN

Treći od pet kampova za mlade pod nazivom Young Čejndžeri u okviru kojih će se, u saradnji sa civilnim sektorom, razvijati ideje za kvalitetniji život mladih u njihovoj lokalnoj zajednici, održan je u Knjaževcu. Kampovi se realizuju kao deo projekta ,,Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji’’, koji u okviru Nemačke razvojne saradnje sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije.

Osim prethodnog kampa koji je takođe organizovan u Knjaževcu za mlade iz Zaječarskog i Borskog okruga, do sada je tokom avgusta održan i kamp na Divčibarama za mlade iz Kolubarskog okruga.

Treći kamp u Knjaževcu ovog puta je okupio mlade ljude iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga (Vranje, Vladičin Han, Lebane, Vlasotince, Surdulica i sve pripadajuće mesne zajednice). Do kraja septembra realizovaće se još dva kampa za mlade iz Braničevskog, Podunavskog i Zapadnobačkog okruga. Cilj kampova je da osnaži i motiviše mlade da se aktivno uključe u oblikovanje života u svojim zajednicama, pod sloganom ,,Na mladima selo ostaje’’.

– Projekat „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji'’ ima za cilj da unapredi ekonomske, socijalne i kulturne mogućnosti mladih iz ruralnih sredina, a za najinovativnije ideje mladih predviđena su i finansijska sredstva koja će im pomoći da ih sprovedu u praksi. Uz mentorstvo adekvatnih predavača na kampovima, zajedno učimo o značenju aktivizma mladih, omladinskom radu i fokusiramo se na usvajanje znanja i veština koji mogu da doprinesu njihovom profesionalnom razvoju u ranoj karijeri, kao i na različitim životnim poljima. Poseban akcenat je na razvoju i generisanju konkretnih projektnih ideja koje mogu biti primenjive u procesu unapređenja njihove lokalne zajednice – izjavila je Jelena Milovanović, menadžer na projektu.

Timovi mladih iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga su tokom kampa razvijali zanimljive ideje u oblasti ekologije (zaštite životne sredine), sporta i rekreacije, poljoprivrede, obrazovanja i kulture, u cilju poboljšanja kvaliteta života u svojim zajednicama. Kako i sam naziv kampova, Young Čejndžeri sugeriše, svi mladi učesnici ovog programa predstavljaju buduće lidere, pokretače promena i omladinskog aktivizma.

Učesnica kampa Stefana Stevanović iz Vladičinog Hana, kaže da se na isti prijavila zato što je prepoznala priliku da unapredi svoje veštine i znanja, a samim tim i šansu za doprinos svojoj zajednici.

– Pored sjajne atmosfere na svim radionicama, i prilike da upoznam svoje vršnjake iz različitih mesta, vežbe javnog nastupa su mi bile posebno zanimljive. Verujem da će nam ubuduće biti od velike koristi u različitim situacijama. Veoma su mi značili i razgovori o tipovima omladinskog rada i zanimanjima koja su dostupna u toj sferi, a najviše sam naučila o tome kako ideje sprovesti u delo, i kako ih dalje realizovati u sredinama u kojima živimo – rekla je Stefana Stevanović.

Ševko Jumerović iz Lebana, učesnik kampa, istakao je da je zahvaljujući raznim predavanjima i radionicama naučio mnogo korisnih stvari koje će mu pomoći u daljem radu i razvoju veština.

– Na ovaj kamp sam se, pre svega, prijavio da bih stekao neko novo životno iskustvo. Smatram da je važno što smo se prvobitno bavili istraživanjem potreba mladih u zajednici, koja nam je bila jedna od glavnih aktivnosti, kako bismo prvo uočili šta sve nedostaje mladima u ovim krajevima, ali i koje potencijale imamo. Glavni utisak mi je kreativni, zajednički rad na idejama iz kojih su nastala i kreativna rešenja koja mogu da unaprede naš položaj. Drago mi je što sam imao priliku da upoznam ljude koji su sa mnom nesebično podelili svoja mišljenja i iskustva“.

Naredni kamp za mladeiz Braničevskog i Podunavskog okruga (Kostolac, Požarevac, Smederevo i sve pripadajuće mesne zajednice) organizuje se na Srebrnom jezeru,  u periodu od 05. do 09. septembra, pod nazivom Young Čejndžeri vol.4.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare