Održan Sajam civilnog društva u Bujanovcu

BUJANOVAC-VRANJE-LEBANE

Želimo da pružimo podršku zajednicama na jugu Srbije, rekao je danas u Bujanovcu zamenik ambasadora Velike Britanije u Srbiji Dominik Otvej i dodao da se to naročito odnosi na unapređenje saradnje izmedju zajednica i lokalnih vlasti kao i da su zainteresovani da saznaju šta je ljudima zaista potrebno.

On je, govoreći na otvaranju Sajma civilnog društva u Bujanovcu, rekao da je fokus na omladinskim grupama, manjinama i osobama sa posebnim potrebama.

Ovaj sajam je održan pod sloganom  “Lokalni glasovi” i deo je projekta ALVED koji podržava vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Projekat ALVED sprovode Inicijativa za mirne pregovore  i PIN, u partnerstvu sa Građanskim inicijativama, Mrežom vršnjačkih edukatora PEN i NVO Aktiv.

„Glavna poruka je da sve što vidimo u svetu, sve kroz šta svet prolazi u poslednje dve godine, kovid i sada ovaj uzasni rat u Ukrajini, da što vise zajednice rade zajedno, grade medjusobnu elasticnost i bolji život koji mogu da obezbede za sebe i svoje zajednice i to je nešto na šta je Britanska ambasada ponosna što podržava  i srećni smo što radimo sa vama i sa jugom Srbije“, rekao je Otvej.

Dodao je da je on prvi put u Bujanovcu i da mu je drago što je ovde.

„Počev od 2020. godine pa do danas urađeno je mnogo, pre svega što se tiče druženja među mladima iz albanske, srpske i romske zajednice. Svakako da je tome doprinela i saradnja  i između raznih lokalnih organizacija“,  rekao je predsednik opštine Bujanovca Nagip Arifi i posebno sitakao činjenicu da je ova opština domaćin prvog ovakvog sajma.

„Mislim da ovaj projekat mnogo značajan za opštinu Bujanovac, pa i šire, s obzirom da razne organizacije civilnog društva su se već jedno duže vreme udružili i bilo je pozitivnih mišljenja i predloga kako sa licima koja imaju nevolju treba postupati. 2020. godine, kada smo imali prvi zajednički sastanak, mi smo to prihvatilito  sa predstavnicima ambasade Velike Britanije u Beogradu“, dodao je Arifi.

Ovaj projekat se realizuje u Bujanovcu, Vranju i Lebanu a Tuba Avdiji, koordinator na terenu Građanskih inicijativa istakla je u svim dosadašnjim aktivnostima pokazano šta građanski aktivizam znači i kako izgleda.

„ Pokazali smo kako izgleda omladinski aktivizam i svu lepotu različitosti i multietničnosti  naše zajednice“, rekla je Avdiji i dodala da postoje sjajni primeri multietničke saradnje. Na današnjem sajmu u Bujanovcu učestvovalo je dvadesetak lokalnih organizacija civilnog društva i neformalnih grupa iz Bujanovca, Preševa, Vranja i Lebana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare