Održan protest inicijative „ProGlas“: Hiljade građana kod Ustavnog suda, „crveni karton“ za institucije

BEOGRAD

Završen je protest inicijative “ProGlas” zbog prekrajanja izborne volje na decembarskim izborima. Više hiljada ljudi šetalo je od Terazijske česme do Ustavnog suda, a usput su simbolično pokazivali “crvene kartone” institucijama. Prethodno su se okupljenima obratili neki od inicijatora “ProGlasa” i političari, a burno je pozdravljena potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, koja se nakratko obratila okupljenima.

Inicijatori ProGlasa još ranije su pozvali sve „da složno, mirno i odlučno poruče da ne pristaju na prekrajanje izborne volje, da ne pristaju na obesmišljavanje demokratije i vladavine prava i da ne pristaju na rađanje ogoljene autokratije u Srbiji“.

Ta inicijativa u saopštenju je podsetila da „zbog izneverene izborne volje građana“, zahteva da se novi parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji održe u roku od šest meseci, nakon procesa temeljne promene izbornih uslova.

ProGlas: Više od 10.000 ljudi

Protestu na koji je pozvala inicijativa ProGlas  prisustvovalo je više od 10.000 ljudi, a sve je prošlo bez ijednog incidenta, saopštili su danas organizatori, prenosi FoNet. 

Aleksić: Nema više protesta ispred RIK-a, periodično će biti velikih skupova

Nosilac liste “Srbija protiv nasilja” Miroslav Aleksić izjavio je da očekuje da se pojavi “barem neki sudija” Ustavnog suda koji će smeti da sudi po zakonu, moralu i časti.

On je rekao da “nema više smisla” okupljati se ispred RIK-a jer tamo više nema nikog, ali da će biti akcija posle Nove godine i da se prave planovi.

“Ovako velike skupove ćemo periodično da organizujemo”, rekao je Aleksić za N1.

On je kazao i da će opozicija “imati odgovor” ako vlast pokuša u januaru da konstituiše republički i beogradski parlament.

“ProGlas” pozvao građane da im dostave dokaze o izbornim nepravilnostima

Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović, jedan od inicijatora „ProGlasa“, pozvao je u ime te incijative da im svi do 13. januara na mejl dostave foto i video materijal koji dokazuje izborne nepravilnosti, kako bi se Ustavnom sudu podneo zahtev za poništavanjem rezultata izbora.

Lazović: Biće organizovan novi protest, ne bih da kažem datum

“U narednom periodu, ne bih da sad kažem datum, ali biće organizovan novi protest”, izjavio je Radomir Lazović.

On je rekao da će krenuti sa okupljanjem medincinskih radnika, profesora, poljoprivrednika i drugih grupa kako bi imali saradnju sa njima kao as “ProGlasom” i studentima.

Pajtić: Prihvatanje mandata dalo bi legitimitet izborima

Pajtić: Mandate ne bi trebalo prihvatiti

Nekadašnji lider DS i pokrajinski premijer Bojan Pajtić izjavio je da ukoliko režim ništa ne preduzme da se ponište rezultati ovih izbora, koji su, kako kaže, “nelegalni i nelegitimni”, mandate ne bi trebalo prihvatiti.

“Na taj način se praktično daje legitimitet izborima koji su bili sve samo ne demokratski”, rekao je on za N1.

Prema njegovim rečima, “apsolutno” se mora tražiti poništavanje svih održanih izbora.

Aplauz za Seku Sablić u Kralja Milana

Glumica Jelisaveta Seka Sablić pozdravila je studente okupljene u ulici Kralja Milana ispred sedišta Republičke izborne komisije, a oni su joj odgovorili aplauzom.

Marinika Tepić se obratila okupljenima kod Terazijske česme

Marinika Tepić se obratila okupljenima kod Terazijske česme

Poptredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, koja već 13 dan štrajkuje glađu, obratila se okupljenima na skupu “Proglasa” kod Terazijske česme.

Marinika Tepić se na binu popela uz pomoć kolega Miroslava Aleksića i Radomira Lazovića. Okupljenima se obratila u vidno lošem stanju, ali sa osmehom na licu i suzama u očima.

„Izvinjavam se što ne mogu, a i nemam puno toga da vam kažem. Već sam sve rekla, da ovi izbori moraju da budu poništeni“, poručila je Tepić i sišla s bine uz pomoć kolega. Ona je odmah posle toga prevezena na intenzivnu negu, saopštila je Stranka slobode i pravde.

Ispraćena je jakim aplauzom prisutnih, a umesto nje reč je uzeo narodni poslanik Radomir Lazović.

Izvor: N1

Foto:ProGlas

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare