Održan Mađarsko- srpski forum – tema vodoprivreda

NIS

Izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, zaštirta životne sredine i razvoj  banjskog turizama,  projekati su u kojima bi na jugu Srbije  učestvovali poslovni partneri iz Mađarske – rečeno je danas na Mađarsko-srpskom forumu održanom u Oficirskom domu u Nišu. Na Forumu je prisustvovalo tridesetak privrednika iz Mađarske  koji se bave izgradnjom hidrotehničkih objekata, prečišćavanjem otpadnih voda i vodosnabdevanjem kao i privrednici iz Srbije.

“ Ovo je početak izgradnje i unapređenja vodoprivrednog sistema I naša želja je da u narednim godinama, u skladu sa poglavljem 27 završimo izgradnje fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, postrojenja  za prečišćavanje I pripremu pijaće vode I nastavimo sa infrastrukturnim radovima – rekao je na otvaranju Foruma državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić. On je dodao da je tog ministarstva veoma bliska saradnja sa Madjarskom na polju zaštite voda i zaštite životne sredine, a u okviru pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji i poglavlja 27.

“Prema dokumentima koje radimo planiramo izgradnju oko 300 različitih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za mesta koja imaju više od 2.000 stanovnika. To je posao koji će trajati 20 do 25 godina i koji Srbija neće moći sama da uradi već uz pomoć prijatelja poput Madjarske”, kazao je Karić.

Dodao je  da politički odnosi izmedju Srbije i Madjarske na “istorijskom maksimumu”.
Ambasador Madjarske u Srbiji Atila Pinter takodje je istakao da politički odnosi dve zemlje nikada nisu bolji i dodao da u prilog tome govore i četiri zajedničke sednice Vlade Madjarske i Vlade Srbije u protekle četiri godine.

“Od 2012. godine imamo stalni rast ekonomskih odnosa i spoljnotrgovinske razmene. Najpre je taj rast bio pet do šest odsto godišnje a prošle godine je bio 30 odsto. Nadam se da ćemo uskoro imati razmenu od tri milijarde evra”, rekao je Pinter. On je kazao da sve više madjarskih kompanija investira u Srbiju, a da je u Nišu prisutna madjarska OTP banka.
Poverenik ministra za vodoprivrednu diplomatiju Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Madjarske Ištvan Joo rekao je da jeovo  minisitarstvo i pokrenulo projekat vredan 1,3 miliona evra putem kojih daje nepovratnu pomoć madjarskim kompanijama za rad u  zemljama Evrope , Azije I JužnojAmerici.

“Od ukupnog ovog iznosa 20 odsto usmereno je ka Srbiji. U Apatinu će se, primera radi, u okviru tog projekta raditi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Ukupno je do sada širom sveta realizovano 38 projekata”, izjavio je Joo.

Joo je kazao da je Madjarska spremna da sa Srbijom podeli svoja iskustva u oblasti vodoprivrede kada je u pitanju pristupanje Evropskoj uniji i zahtevi poglavlja 27.
Prema njegovim rečima, madjarske kompanije i institucije usmerene su uglavnom na Vojvodinu, a sada se razmatra mogućnost da se ista takva saradnja ostvari i sa kompanijama i institucijama u ostalim delovima Srbije,. Kako je kazaoprevaljen je put do Niša da bi se upoznbalo sa potrebama I mogućnostima saradnje u oblasti vodoprivrede u ovom gradu I delu Srbije.

“ Infrastrukturni problemi Niša mogli bi da se reše u vrlo kratkom roku. Pripremni radovi su najteži. Taj program treba unapređivati I u njemu unapređivati I o njemu razmišljati unapred.  Mi smo već angažobani u Apatinu na projektu izgradnje vodovodne infrastrukture I idemo dalje u saradnji sa južnom Srbijom”, rekao je Bornemimisza Mikloš iz Mađarsko- srpske trgovinske komore.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović podsetio je da je u tom gradu pokrenut projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vredan 55 miliona evra, u okviru kojeg će biti rekonstruisana postojeća kanalizaciona i kolektorska mreža i izgradjena nedostajuća nova mreža. Bulatović je istakao da su predstavnici grada predočili madjarskim kompanijama mogućnosti za ulaganja u Nišku Banju, pošto su Madjari lideri u razvoju banjskog turizma, a grad je planskim dokumentima stvorio sve uslove za investiranje.

Madjarsko-srpski forum organizovali su grad Niš, ambasada Madjarske u Srbiji i Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Madjarske.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare