Održan 17. Sajam etno hrane i pića

LESKOVAC-VRANJE
Međunarodni sajam etno hrane i pića održan je od 30.11. do 03.12 2023. godine u hali 2 Beogradskog sajma. Zbog povećane ponude proizvoda ove godine Sajam je održan u većoj hali na preko 2500m2. Sajam etno hrane i pića je najstarija, najveća i najkompletnija smotra proizvoda i proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope, saopšteno je iz Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Na ovom, sedamnaestom po redu, prestižnom Međunarodnom sajmu etno hrane i pića učestvovalo je više od 380 učesnika, koji su na pojedinačnim ili grupnim štandovima ponudili proizvode karakteristične za uža geografska područja, najčešće tradicionalne proizvode, ručne izrade i od organski gajenih sirovina, koji se prave po posebnoj recepturi i u ograničenoj količini za tržište (tzv. nacionalni specijaliteti).

Na jednom od najlepše uređenih štandova, PKS – Regionalne privredne komore Leskovac, površine 72 m2 svoje proizvode je prezentovalo 12 izlagača sa područja Jablaničkog i Pčinjskog okruga, kao i gosti, kažu u komori.

Izlagači na štandu PKS-RPK Leskovac koji su prezentovali svoje proizvode:

Strela doo Klajić, Nelvas maks ptr Leskovac, Sofi-pro pr Turekovac, Bivoda doo Bujanovac, PG Slobodan Nedeljković D. Lakošnica, Udruženje Leskovački ajvar – Gordana Petrović (pr Tatin dukat, Leskovac), Futurisimo doo kao i gosti iz Bjeljine, Banja Luke , Kraljeva i dr.

Na štandu su prezentovani mnogi proizvodi kao što su Leskovački domaći ajvar, Leskovačka ljutenica (koja je i nedavno zaštićena geografskom oznakom porekla kao ime porekla), Lakošnička paprika, Leskovačka sprža, namazi i džemovi od šljiva, ali i Leskovačko pivo, voćne rakije, proizvodi od aronije, Bivoda…

Direktor PKS-Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jović je na Sajmu imao veliki broj razgovora sa privrednicima i predstavnicima državnih institucija, navode iz komore i dodaju da je sajam otvorila ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković koja je obišla štandove i razgovarala sa izlagačima.

U organizaciji Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Leskovac, učenici Trgovinsko-ugostiteljske škole Leskovac sa profesorima su posetili sajam, ragovarali sa izlagačima i boravili na štandu RPK Leskovac, gde im je prezentovan način pripreme tradicionalnih proizvoda našeg kraja, ali i primeri uspešne prezentacije i prodaje proizvoda.

Gosti štanda i PKS-RPK Leskovac bili su predstavnici Područne privredne komore Bjeljina BiH, koji su kroz kontinirani projekat „Naše je bolje“ predstavili proizvođače hrane i pića kao i turističku ponudu svoje regije.

U velikoj konkurenciji od preko 2500 poljoprivredno-prehrambenih najreprezentativnijih proizvoda iz cele Srbije, proizvođači tradicionalnih, prehrambenih proizvoda sa štanda PKS – Regionalna privredna komora Leskovac su osvojili šest nagrada na Sajmu i tako dokazali da se na području Jablničkog i Pčinjskog okruga proizvode ne samo veoma kvalitetni već i prepoznatljivi proizvodi.

Nagrađena su 6 proizvoda od četiri izlagača sa štanda a PKS-RPK Leskovac je dodeljena zahvalnica Beogradskog sajma za pomoć u realizaciji 17. Sajma etno hrane i pića.

Nagrađeni su:

Robna grupa proizvodi od povrća – podgrupa ljutenica, sušeno povrće i kisela zimnica : Specijalno priznanje
Robna grupa proizvodi od povrća – podgrupa ajvar:
Robna grupa: jaka alkoholna pića
Robna grupa: piva
Robna grupa proizvodi od voća – podgrupa pekmezi, džemovi, marmelade
Proizvođač PR Tatin dukat, Leskovac, za proizvod Leskovačka ljutenica

Diploma “ETNO HRANA I PIĆE”

Proizvođač Sofi-Pro, Turekovac, za prozvod domaći ajvar – blagi

Diploma “ETNO HRANA I PIĆE”

Proizvođač PR Tatin dukat, Leskovac, za proizvod Leskovački domaći ajvar – ljuti

Diploma “ETNO HRANA I PIĆE ”

Destilerija Nelvas-Maks PTR Deda Vasina destilerija, Leskovac, za Deda Vasine rakije od šljive i dunje

Specijalno priznanje

Proizvođač Futurisimo, Leskovac, za Leskovačko svetlo pivo

Specijalno priznanje

Proizvođač Sofi-Pro, Leskovac, za voćni namaz od 100% voća – šljiva bez dodatog šećera

Zahvalnicu sajma, dobio je i „Roštilj-co“ doo Lebane – Leskovačka sprža za promociju tradicionalnih proizvoda, navodi iz RPKL. (kraj) PK/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare