Odobreno 18 projekata za unapređenje položaja žena

BEOGRAD

 

Evropska unija i Vlada Švajcarske će preko razvojnog programa Evropski PROGRES podržati 18 projekata koje će u opštinama na jugoistoku i jugozapadu Srbije sprovesti lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost (MRR) kako bi unapredili društveni i ekonomski položaj žena. Ovi projekti, ukupne vrednosti od 52.500 evra doprineće ekonomskom osnaživanju žena i podsticanju ženskog preduzetništva, unapređenju reproduktivnog zdravlja žena, borbi protiv nasilja nad ženama kao  i promovisanju principa rodne ravnopravnosti među donosiocima odluka na lokalnom nivou.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske su u prethodnom periodu podržale osnivanje i osnaživanje lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost u 34 programske opštine, a zatim i usvajanje Lokalnih akcionih planova. Sad oni imaju mogućnost da primene stečena znanja, realizuju aktivnosti predviđene akcionim planovima i daju vidan doprinos unapređenju položaja žena u svojim sredinama”, istakao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES.

Tokom šest meseci realizacije ovih projekata, između ostalih aktivnosti, u Leskovcu je predviđeno  otvaranje Kancelarije za rodnu ravnopravnost koja će doprineti jačanju i razvoju lokalnih kapaciteta za RR, dok će se u Aleksincu kroz veću informisanost o značaju prevencije doprineti poboljšanju zdravlja žena iz seoskih sredina.

Projekat koji će sprovesti lokalni MRR opštine Ivanjica  ima za cilj da unapredi znanja o rodnoj ravnopravnosti kod seoskog stanovništva, a podrška će biti pružena porodicama samohranih roditelja.

„Kako bismo podstakli i najmlađe da razmišljaju na temu rodne ravnopravnosti, organizovaćemo likovni konkurs na temu „Evropa i moj kraj-ravnopravni u svemu“ za decu samohranih roditelja, uzrasta od petog do osmog razreda iz seoskih škola.  Mladi autori i autorke 12 najboljih radova će dobiti bicikle, a radovi će biti štampani na stonom kalendaru za narednu godinu”, rekla je Milka Kaplanović, koordinatorka Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Ivanjica i dodala da se na ovaj način deca podstiču da poštuju rodnu ravnopravnost, dok se istovremeno pomaže i samohranim rodteljima, kako majkama tako i očevima.

Lokalni MRR će realizovati još i aktivnosti promovisanja Evropske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnom nivou, kako bi lokalne samouprave sledile i sprovodile principe rodne ravnopravnosti, ali i izgradile partnerstva za postizanje veće ravnopravnosti u svojim sredinama.

Projekti su odabrani u okviru javnog poziva koji je trajao od 8. septembra do 14. oktobra 2016. godine, a pravo učešća su imali lokalni MRR-ovi iz 34 programske opštine koji imaju usvojen i validan Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost.

„Rodna ravnopravnost nije važna samo za žene, već i za muškarce i društvo u celini, a njenim unapređenjem na lokalnom nivou doprineće se i ekonomskom i društvenom razvoju. Zato lokalne samouprave igraju veoma važnu ulogu u promovisanju ravnopravnosti ali i sprovođenju konkretnih aktivnosti koje će uticati na svakodnevni život građana i građanki”, rekla je Ana Nedeljković, menadžerka sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru programa Evropski PROGRES.

Lista odobrenih projekata je dostupna na vebsajtu Evropskog PROGRESa http://www.europeanprogres.org/rezultati/sr/ .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare