Odobren povratak 214 osoba i izgradnja 51 kuće na Kosovu

 

PRIŠTINA

Ministarstvo za povratak i zajednice u Vladi Kosova  saopštilo je da je na sastanku Upravnog odbora projekta „Povratak i reintegracija na Kosovu“ faza 4 (PRK4) odobrena lista za izgradnju kuća u opštinama Peć, Štrpce, Gnjilane i Klina i povratak 214 raseljenih osoba u ta mesta.

Liste potencijalnih povratnika i izgradnja njihovih kuća su tokom ovog sastanka  jednoglasno odobrene, a ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je  rekao da se ovom odlukom odobrava povratak 51 porodice .

Predstavljena je i lista od 10 porodica kojima bi trtebalo da se grade kuće u selu Mušutište u opštini Suva Reka, koja je takođe u potpunosti odobrena.

Očekuje se odobravanje liste povratnika i u opštine  Istok i Obilić, što će omogućiti povratak za još oko 50 porodica, te će ukupan broj kuća koja će se graditi u narednim mesecima biti  više od 100 , navode u ministarstvu.

Na ovom sastanku su predstavljeni i važni infrastrukturni projekti koji će se raditi u multietničkim mestima u Klini, kao i izgradnja aneksa škole u mestu Plemetina u opštini Obilić.

Kada je u pitanju bezbednosna situacija u povratničkim mestima, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je članove upravnog odobra upoznao da je upravo na ovu temu razgovarao sa direktorom policije Kosova Špendom Madžunijem i da je sa njim dogovoreno nekolioko konretnih koraka koji treba da utiču na poboljšanje bezbednosti u povratničkim mestima, dok je predstavnik MOM/IOM-a predstavio inicijativu za interetnički dijalog koji upravo za cilj ima eliminisanje međuetničkih sukoba i posebno konstatne napade na povratnike i njihovu imovinu.

 

Sednici Upravnog odbora prisustvovali su i predstavnici Kancelarije EU na Kosovu, predstavnici Međunarodne organizacije za migracije MOM/IOM i UNHCR.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare