Odluka o smanjenju grejanja u Nemačkoj, u firmama i do 12 stepeni

BERLIN

Nemačka vlada usvojila je danas paket mera koje se odnose na uštedu energije, uključujući ograničenje grejanja radnih prostorija na najviše 19 stepeni.

Mere bi trebalo da budu na snazi do kraja februara naredne godine i predviđaju da se stepeništa i hodnici više ne greju, a da se na radnim mestima koja zahtevaju težak fizički rad prostorije greju maksimlno do 12 stepeni, prenosi Hina.

Iz tog pravila su izuzete medicinske ustanove, vrtići i škole. Prodavnicama i poslovnim prostorima je zabranjeno dugotrajno otvaranje ulaznih vrata kako bi se sprečio gubitak toplote, a privatnim kućama grejanje bazena.

Vladine mere za štednju energije se odnose i na rasvetu poslovnih objekata. Svetleće reklame i rasveta u izlozima biće isključeni od 22 do 6 sati ujutro, a izuzetak su izlozi u podzemnim prolazima.

Javne zgrade više neće smeti da koriste vanjsku rasvetu, uključujući i osvetljavanje kulturnih spomenika, odlučila je vlada.

Ministar ekonomije Robert Habek je rekao da se danas usvojenim merama može uštedeti do dva i po odsto ukupne potrošnje energije u Nemačkoj, a krajnji cilj je ušteda od 20 odsto.

“Nalazimo se pred zadatkom nacionalnih razmera i svaki doprinos je važan“, poručio je Habek.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare