„Odlučili smo da knjige ne kupujemo“, roditelji dece iz osnovne škole u Šidu odolevaju pritisku direktora

BEOGRAD-ŠID

I nakon održanog roditeljskog sastanka u OŠ „Sremski front“ roditelji ne žele da odustanu od besplatnih udžbenika. Centar za socijalni rad kaže da nije nadležan a Fondacija „Alek Kavčić“ koja nudi besplatne udžbenike smatra da direktor krši zakon.

Dopis koji je prethodne nedelje Dalibor Farbaš, direktor osnovne škole „Sremski front“ iz Šida uputio učiteljicama i roditeljima u par odeljenja u javnosti je ponovo otvoreno pitanje o besplatnim udžbenicima odnosno o obavezi roditelja da za svoju decu kupuju određene komplete udžbenika.

Dopis o kojem ste mogli da čitate na Mašini je sadržao i pretnje disciplinksim komisijama učiteljicama i prijavama roditelja Centru za socijalni rad. Juče su održani roditeljski sastanci na kojem je, kako su nam rekli naši izvori, ponovo indirektno prećeno roditeljima koji ipak i dalje ne odustaju od korišćenja udžbenika Fondacije „Alek Kavčić“ koji su značajno pristupačniji od knjiga izdavača „Logos“ koje im se nameću kao „obavezne“.

„Odlučili smo da knjige ne kupujemo“, kaže za Mašinu jedna od majki đaka koji ide u odeljenje u kojem većina dece ima udžbenike Fondacije.

Inače, prošle godine su udžbenici Fondacije „Alek Kavčić“ bili odobreni u ovoj školi ali je nakon evaluacije doneta odluka da se više ne koriste u nastavi, pojašnjava nam naša saogovornica koja dodaje da roditelji nisu imali priliku da vide tu evaluaciju ali da bi nakon roditeljskog sastanka dvoje predstavnika roditelja trebalo da dobiju uvid u ta dokumenta.

Ona nam kaže i da su u odeljenju u koje ide i njeno dete dvoje roditelja pravnici i da su oni takođe bili na roditeljskom sastanku na kojem su u diskusiji sa zamenicom direktora jasno pokazali da ne postoji zakonski osnov za zahteve i pretnje koje pred njih iznosi direktor škole.

„U suštini smo bili pozvani da slušamo, ćutimo, pratimo uputstva, uradimo šta nam je rečeno i da se ništa ne pitamo i da ih ništa ne pitamo“.

Naša sagovornica podseća da je nastavničko veće odobrilo udžbenike Fondacije „Alek Kavčić“, ali sada saznaje „da su odluku promenili na sastanku 5. maja, samo dva dana nakon tragedije u Ribnikaru bez da su o tome obavestili savet roditelja“.

„Ne znamo šta će biti dalje. Nama i dalje teče taj rok od dve nedelje koliko su nam dali da nabavimo Logos udžbenike ili će obavestiti Centar za socijalni rad“, kaže naša sagovornica.

Centar za socijalni rad ipak nije nadležan

Dopis direktora škole „Sremski front“ je izazvao najviše pažnje upravo zbog toga što se roditeljima preti prijavom Centru za socijalni rad ukoliko za decu ne nabave udžbenike izdavaša „Logos“ pošto ukoliko to ne učine oni navodno „ne ispunjavaju obavezu osnovnog obrazovanja svog deteta“ kako stoji u dopisu.

Neki od roditelja su poslali upit lokalnom Centru za socijalni rad i njihov odgovor je jasan – nisu nadležni.

U odgovoru Centra koji potpisuje direktorka Branislava Pokora se kaže da na osnovu Porodičnog zakona roditelji imaju obavezu da obezbede osnovno obrazovanje detetu ali i da nije u nadležnosti Centra uključivanje kada je u pitanju izbor udžbenika u školi koji se vrši na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o osnovnom obrazovanju i Zakona o udžbenicima.

U Fondaciji „Alek Kavčić“ smatraju da direktor škole krši zakon

Fondacija „Alek Kavčić“ osnovana je u Americi 2017. godine, a u Srbiji počinje da radi 2020. godine a njihovo delovanje od početka nailazi na različite otpore upravo zbog besplatnih udžbenika koje nude.

„Duboko smo zabrinuti povodom širenja pritisaka na roditelje i nastavnike u srpskim školama jer prema našim saznanjima ovakav slučaj nije izolovan. Ovi pritisci, koji uglavnom ostaju unutar škola, a koji uključuju pretnje i nezakonite zahteve za nabavkom udžbenika, često su povezani sa koruptivnim praksama“, kažu za Mašinu iz Fondacije „Alek Kavčić“.

Prema mišljenju Fondacije čiji su se udžbenici našli „na udaru“ u Šidu, direktor škole je prekršio zakon na tri ključna mesta.

„Prvo, nametnuo je obavezu nabavke udžbenika roditeljima, iako zakon ne propisuje takvu obavezu. Drugo, pretio je đacima smanjenjem ocena, iako direktori škola ne bi trebalo da se mešaju u ocenjivanje. Treće, pretio je roditeljima prijavom centru za socijalni rad, iako takva obaveza ne postoji u zakonu. Ovakvi postupci predstavljaju zloupotrebu položaja“, smatraju u Fondaciji.

I pored toga što žale zbog ovakvih slučajeva oni ističu one, prema njima, pozitivne primere:

„Kako je do sada blizu 400 osnovih škola uvelo u sistem udžbenike koje je izdala Fondacija Alek Kavčić, pozivamo i ostale nastavnike i roditelje da koriste udžbenike Fondacije, koji su odobreni za nastavu od strane Ministarstva prosvete, i budu u društvu Matematičke gimnazije kao i nastavnika koji su proglašeni najboljim na svetu i u regionu“.

U Fondaciji naglašavaju da veruju da je dužnost svih društvenih aktera da eliminišu ekonomske barijere i omoguće svim đacima da pristupe kvalitetnim udžbenicima odobrenim za nastavu. „Knjiga u rukama đaka, čak i besplatna, donosi samo korist i predstavlja ključnu komponentu kvalitetnog obrazovanja“, kažu naši sagovornici.

Bez obzira na kvalitet udžbenika, ne postoji nikakva sumnja da je glavni adut knjiga koje izdaje Fondacija to što mogu biti besplatne ili znatno jeftinije od učila drugih izdavača.

U Fondaciji upravo to i ističu kao jedan od svojih glavnih ciljeva:

„Jedan od glavnih ciljeva Fondacije Alek Kavčić je omogućavanje potpuno besplatnog korišćenja udžbenika putem interneta preko platforme www.besplatnabiblioteka.com. Ovaj pionirski poduhvat u Srbiji ne samo da olakšava pristup obrazovnim resursima za sve, već i smanjuje finansijski teret roditeljima i školama kada je u pitanju nabavka udžbenika“.

Osim što su digitalni udžbenici potpuno besplatni, štampana izdanja se mogu dobiti samo po troškovima štampe. Pošto profit nije prioritet Fondacije njihovi udžbenici se tako mogu dobiti po ceni koja je četiri do pet puta niža od cena kod drugih izdavača koji se fokusiraju na profit.

Na primer, komplet štampanih udžbenika Fondacije za niže razrede osnovne škole, što je upravo i slučaj u školi u Šidu, dostupan je po ceni od svega dve hiljade dinara, što je značajno niže u poređenju sa cenama od oko 10 hiljada dinara koje nude drugi izdavači.

„Time smo stvorili model i pristup koji obrazovanje čini pristupačnijim i dostupnim svima“, kažu za Mašinu iz Fondacije.

Izvor: Mašina

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare