Odlikaši odabrali Medicinsku školu

NIŠ

Upis osmaka u srednje škole je završen, a sudeći po broju poena na osnovu uspeha u osnovnim školama ali i na završnom ispitu najveći broj odlikaša izabrao je da se upiše u Medicinsku školu „Dr Miodrag Lazić“ u Nišu. Kandidati koji su se našli na spisku budućih đaka ove škole po broju poena koje su „doneli“ nadmašili su i gimnazijalce, doduše ne sve, ali neke da.

              Prema rečima Miodraga Savića, direktora Medicinske škole „Dr Miodrag Lazić“ u Nišu ova škola se nalašla na prvom mestu željenih škola kod najvećeg broja upisanih kandidata, a jedna je od dve škole u gradu koja je u prvom upisnom krugu popunila sva mesta koja su se našla u konkrsu i u 8 odeljenja i sedam smerova upisala 241 učenika, jednog više jer su upisani i blizanci.

             „Na osnovu osvojenih bodova iz škole i sa zvršnog ispita radi se, uglavnom, o odličnim učenicima. Zanimljivo je napomenuti da je prag bodova ove godine za upis kod nas podignut za nekih dva do tri poena.  Posebno interesovanje je vladalo za smer medicinska sestra tehničar kao i za farmaceutske tehničare. Primera radi smeru medicinska sestra tehničar prvi kandidat na listi jeimao 101,35 poena, a 60, toliko učenika i upisujemo u dva odeljanja, 91,72 poena. Na smeru za farmaceutske tehničare prvi kandidat je imao 97,35, a poslednji iznad crte  92,72 poena što nedvosmisleno govori o kvalitetu učenika koji će školovanje nastaviti kod nas. Dosadašnja praksa je pokazala da kandidati opravdaju uspeh i poene sa kojima su upisani tako da verujem da smo dobili dobru generaciju đaka“, kaže Miodrag Savić.

              Dodao da je povećeno interesovanje i za pedijatrijsku sestru, a prvi kandidat na ovom smeru imao je  94,27 a zadnji 87,68 poena što je za tri poena više u odnosu na prošlu godinu.

           „Osnovci uvek pokazivali veliko interesovanje za našu školu i svake godine uspemo da popunimo upisnu kvotu. Razlog za veliko interesovanje za medicinsku školu vidimo u podatku da nakon četiri godine školovanja deca dobijaju diplomu i zvanje sa kojim mogu da rade, ali mogu da nastave i školovanje na nekom od izabranih fakulteta. Maturanti iz naše škole se po pravilu nalaze visoko na listama za upis na Medicinski ili neki drugi fakultet, a ne retko su i prvi na rang listama za upis na fakultet. Osim što mogu da nastave studije na Medicinskom, često upisuju i druge fakultete, a to znači da se u školi, osim što dobijaju kvalitetno znanje iz stručnih predmeta, velika pažnja poklanja i opšte obrazovnim predmetima“, objašnjava Savić.

               Dodatna motivacija za osnovce da se opredele za Medicinsku školu je i podatak da su, u vreme kororone,skrenuli pažnju države na sebe. Sada su nagrađeniji, a tu je i akcija Vlade Srbije da do posla dolaze najbolji studenti Medicinskog fakulteta kao i najbolji učenici srednjih škola.

               Među ustanovama koje su nedavno dobile kadrovsko pojačanje je i Univerzitetski klinički centar Niš. U skladu sa kadrovskim planom UKC Niš, posao u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u ovom delu Srbije, dobilo je 18 lekara i 19 medicinskih sestara sa najboljim uspehom tokom svog školovanja.

              „To je samo još jedan dodatni motiv da nam „na vrata zakucaju“ najbolji osnovci“, zaključuje direktor Miodrag Savić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare