ODIHR: Sprečiti zloupotrebu položaja i pritisak na birače tokom izborne kampanje

BEOGRAD

Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pozvala je vlasti u Srbiji da preduzmu mere kako bi se sprečili zloupotreba državnih resursa tokom izborne kampanje i pritisak na birače, kao i da urade reviziju biračkog spiska i povećaju transparentnost finansiranja kampanja.

U konačnom izveštaju Specijalne misije za procenu izbora, koju je ODIHR uspostavio za posmatranje parlamentarnih izbora u Srbiji 21. juna, navodi se da zakonske promene, u skladu s međunarodnim obavezama, treba da budu usvajane posle javnih rasprava, a da osnovni aspekti izbora ne treba da budu menjani u godini pre izbora.

U izveštaju, objavljenom 7. oktobra, se podseća da je parlament pred izbore usvojio izmene izbornog zakona, “uključujući o pitanjima o kojima nije bilo javne rasprave, suprotno međunarodnim obavezama i dobroj praksi”.

Podseća se da su među izmenama i smanjivanje cenzusa za izborne liste i formula za bolje predstavljanje lista nacionalnih manjina.

“Iako amandmani omogućavaju lakše predstavljanje u parlamentu, nekoliko sagovornika Specijalne misije ODIHR-a tvrde da je cilj tih izmena smanjivanje posledica bojkota opozicije”, navodi se u izveštaju.

Među glavnim preporukama ODIHR-a je da bitni propisi treba da budu uključeni prvenstveno u zakone, koje usvaja parlament, a da tehnička pitanja i detalji treba da budu regulisani podzakonskim aktima, uključujući instrukcije Republičke izborne komisije (RIK).

“Vlasti treba da preduzmu mere da spreče zloupotrebu položaja i državnih resursa. Praćenje usaglašenosti treba da bude efikasno, a sankcije proporcionalne”, navodi se u izveštaju.

ODIHR je istakao i da vlasti treba da spreče da se na birače vrši pritisak, uključujući zaposlene u državnim institucijama i preduzećima i onima koji su povezani sa državom. Slučajevi navodne prinude moraju biti detaljno istraženi a odgovorni pojedinci kažnjeni.

Nedovoljna transparentnost

ODIHR je ocenio da regulatorni okvir za finansiranje kampanje i njegova primena ne obezbeđuju transparentnost, integritet ni odgovornost za finansiranje kampanje.

Da bi se povećala transparentnost, ODIHR preporučuje izmenu zakona kako bi se izveštaj o prihodima i troškovima kampanje objavljivao pre dana izbora, a da zaključci Agencije za borbu protiv korupcije budu obavezni i objavljeni u kasnijoj fazi.

U izveštaju se navodi i da birački spiskovi treba da budu dostupni javnosti i da zakoni o jedinstvenom biračkom spisu i zaštiti ličnih podataka budu usaglašeni.

“Da bi odgovorile na zabrinutost oko tačnosti biračkih spiskova, vlasti treba da urade reviziju Jedinstvenog biračkog spiska što je pre moguće”, naveo je ODIHR.

Takođe preporučuje da se rok za podnošenje žalbi i donošenje odluka RIK-a i Upravnog suda produži u cilju efikasnog rešavanja sporova.

“Nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) treba da se poveća, a njegove odgovornosti tokom predizbornog perioda treba da budu eksplicitno definisane zakonom i proširene na sve aspekte medijskog izveštavanja o izborima”, jedna je od glavnih preporuka ODIHR-a.

“Zamagljena linija”

Među preporukama ODIHR-a je i da se razmotri regulisanje medijskog izveštavanja o zvaničnicima koji su takođe kandidati na izborima.

“Nezavisnost javnih servisa treba da bude povećana obezbeđivanjem dovoljnog i održivog finansiranja, čime će biti eliminisana zavisnost javnih servisa od državnog budžeta”, navodi se u preporukama.

U izveštaju se navodi i da nije bilo jasnog razlikovanja uloga predsednika Srbije i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i da je “zamagljena linija” između kampanje SNS i medijskog izveštavanja o predsedniku i vladi, uključujući odgovor na krizu izazvanu pandemijom.

“Većina televizijskih kanala sa nacionanom frekvencijom i većina listova promovisali su vladine politike. Nekoliko medija koji su nudili alternativne poglede nisu dali efikasnu protivtežu, dovodeći u pitanje raznolikost stavova dostupnih biračima u tradicionalnim medijima”, ocenio je ODIHR.

U izveštaju se dodaje i da je autocenzura podstaknuta pretnjama, napadima i pritiskom na novinare i medije, zajedno sa nedostatkom finansijske nezavisnosti.

Ocenjneno je i da su Nadzorni odbor formiran radi nadgledanja kampanje i REM bili pasivni u praćenju medijskog sadržaja, ali da je REM na kraju kampanje zabranio nekoliko predizbornih reklama.

ODIHR je ocenio da je RIK efikasno organizovao izbore, da su se na biralištima koje je posetila posmatračka misija ODIHR-a izbori odvijali bez problema i da su procedure generalno ispoštovane.

Ipak, “Specijalna misija ODIHR-a je uočila slučajeve i primila kredibilne izveštaje o kršanjeima izborne tišine u korist vladajuće partije”.

Izvor: EURACTIV.rs

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare