Odbornik Miodrag Stanković: Obezbediti normalne uslove za rad u Juri, zaposleni se žale da rade u pregrejanim halama i mokrom odećom

NIŠ

Na poziv velikog broja zaposlenih, odbornici Koalicije Niš, moj grad posetili su danas zaposlene u kompaniji Jura i razgovarali o uslovima rada.

“Država Srbija je dala subvencije za svako radno mesto, Ministarstvo rada je u obavezi da vodi računa o položaju radnika i njihovom statusu u odnosima sa stranim partnerima i investitorima. Odgovornost Grada je u tome da je ustupio zemljište i omogućio povoljne uslove kompanijama da rade.

U Juri u Nišu, gde radi oko 2.700 ljudi, ni u vreme aktuelnog toplotnog talasa, kada je temperatura napolju i preko 35 stepeni, nije dozvoljeno korišćenje klima uređaja- rekao je Miodrag Stanković, odbornik Koalicije Niš, moj grad.

“Nakon što su u zimskim mesecima radnici morali da rade i vikendom pod pretnjom otkaza, ostvarivali prekovremeni rad u zimskim mesecima, na šta sam upozoravao, sada radnici nemaju uslove za rad usled ekstremno visokih temperatura.

Po rečima radnika, klima uređaji, koji inače postoje, nisu uključeni nijednom. U halama je vruće, pa ne postoje adekvatni uslovi za rad. Među radnicima ima i onih sa lošijim zdravljem pa postoji bojazan da nekom ne pozli, usled velike toplote u halama.

Zahtevam da Grad Niš preuzme ulogu medijatora i da se kompaniji „Jura“ postavi uslov za obezbeđenje elementarnih uslova za rad, koje radnici moraju imati.

Posebno se obraćam sindikatima i apelujem da otvoreno i beskompromisno stanu ispred radnika i ukažu na način kako da odbrane njihova radnička prava i zaštite ljude od trenutne situacije, gde radnici nemaju pravo na normalne uslove za rad- istakao je Stanković.

“Zakon o radu propisuje da svaki zaposleni ima pravo na bezbednost i zaštitu života i zdravlja na radu, te da je poslodavac dužan da to obezbedi.

Prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, svaki poslodavac je dužan da primeni preventivne mere, među kojima i one “savremene tehničke” i “organizacione”, kako bi se “otklonio rizik od povređivanja i oštećenja zdravlja zaposlenih ili on sveo na najmanju moguću meru”.

Poslodavac je obavezan i da zaposlenima obezbedi radno mesto na kojem su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu, kao i radni proces koji je prilagođen njihovim telesnim i psihičkim mogućnostima- zaključio je Stanković.

“Kao dugogodišnji sindikalni aktivista došao sam da podržim zaposlene u kompaniji Jura. Radnici Jure rade u nepovoljnim uslovima,  smatram da je jedan od razloga taj što fali aktivizam predstavnika sindikata u Juri”- rekao je Rade Rašović sindikalni aktivista.

“Stavljanjem u nepovoljni položaj sindikalnih predstavnika I vršenje represije nad njima je protiv zakonito. 

Pozivam nadlažne u državi I Gradu da učine napor I da se radnicima Jure omoguće bolji uslovi rada kao I omogućavanje formiranja drugih sindikata što je radnicima kroz Ustav Republike Srbije I zagarantovano pravo. 

Zaposleni u Juri se sada osećaju nezaštićeno, usamljeno, osnivanjem sindikata koji će iskreno zastupati interese radnika, to bi se to promenilo”- istakao je Rašović, (kraj) . 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare