Odbornik Miodrag Stanković: Nišvil ostaje u Nišu, pobeda normalnosti i kulture!

NIŠ

„Nišvil ostaje u Nišu. Na kraju je ipak pobedila normalnost i kultura, a to je ono što je najbitnije. 

Za Nišvil se iz budžeta grada izdvaja oko 30 miliona dinara. Grad je, nakon što je budžetom smanjio iznos sredstava za 6 miliona dinara, sada uvećao budžet Nišvila za 5 miliona dinara i nesporazum u vezi sa budžetskom inspekcijom je rešen.  

Prošle godine sam podneo odborničku inicijativu kojom sam tražio da se rebalansom budžeta obezbedi 6 miliona dinara i vrati organizatorima Nišvila, kao i da se budžetom za 2023. godinu predvide veća sredstva za održavanje manifestacije.  

Održana je i debata “Alarmantno stanje u kulturi u Nišu?! – Kome smeta Nišvil?” čiji je zaključak da je Nišvil brend, jedna od najznačajnijih manifestacija u zemlji i deo identiteta građana Niša, te bi kao takav morao da bude sačuvan“ –   izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša. 

„Ključni problem je taj što kultura deli sudbinu društva, a u našem društvu je zastupljen stav da je kultura luksuz, što je jedan od razloga zašto je stanje u niškoj kulturi “alarmantno”. Festivali bi trebalo samo da se unapređuju i da se stvara ambijent za stvaranje novih festivala, ne da se gase. 

Ne treba kažnjavati Nišvil za postignut uspeh već nagrađivati za pune hotele tokom avgusta meseca, kada se festival održava. Grad će zaraditi trostruko više na svaki uloženi dinar, jer međunarodnu promociju Niša koju Nišvil radi svom gradu inostrane agencije bi naplatile više od milion evra“ – dodao je Stanković. 

„Kultura u Nišu opstaje zahvaljujući inerciji, entuzijazmu pojedinaca i davno uspostavljenim Gradskim manifestacijama. Turizam beleži veći broj posetioca ali ne i povećanu turističku ponudu. 

Zbog nebrige nadležnog Ministarstva ali i gradske vlasti došli smo u neizvesnost da li će Nišvil kao jedna od najznačajnijih muzičkih manifestacija ostati u Nišu. 

Postojale su tendencije da se Nišvil premesti u drugi grad ili čak državu, ali se nadam da se zahvaljujući razumnoj odluci Grada Niša da vrati novac Nišvilu, to neće desiti.“ – dodao je Stanković. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare