Odbornici vladajuće većine nisu prihvatili predlog da Toplana smanji račune i dobit ulaže u poboljšanje sistema

LESKOVAC

Odbornici vladajuće većine u Skupštini grada Leskovca danas nisu prihvatili predlog odbornika opozicije Nebojša Cakić , koji je i podržao i Nenada Filipovića, da Javno preduzeće “Toplana” dobit od šezdeset miliona dinara upotrebi za modernizaciju svojih postojenja i da smanje račune korisnicima zbog ušteda u grejanju u proteklim nedeljama.

Njih dvojica su predložila da Toplana uloži novac u zamenu delova sistema koji utiču na veliko zagadjenje vazduha u Leskovcu, o čemu je detaljno govorio i odbornik opozicione grupe “Za Leskovac zajedno” Dragoljub Živković.

No, odbirnička većina je odbacila taj predlog pa će šezdeset miliona dinara , što je “zarada ” Toplane” u ovoj godini.
Zapravo, radi se o novcu korisnika usluga “Toplane” koja je i ove godine kasno počela sa grejanjem, iako su bile vrlo niske temperature, a radijatori su redovno bili tek mlaki i u nedavne hladnije dane.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ing zoran Vukov
Ing zoran Vukov
4 godine pre

Ono što niko ne komentariše je da se naplata daljinskog grejanja obavlja nezakonito. Zašto?Prvo tioplane kao prodavci kwh (koji se distribuiraju zagrejanom vodom do potrošača) dužna je da u svaki objekat koji zagreva ima ugrađeni kalorimetar a da isporučenu količinu kwh mesečno fakturiše direktno Skupštini vlasnika stanova (jer poseduje samo jedan merni uređaj za celu zgradu. To pravo je nezakonito prisvojeno tako da Objedinjena naplata (koja nema radnike koji OČITAVAJU stanja kalorimetra i nezna koliko fakturiše kwh korisnicima, već veruje da su CENOVNICI Toplane ispravni a što nije tačno jer su IZNOSI sa kojim se zadužuju korisnici falsifikovani dobijeni množenjem dve veličine, KOLIČINOM kwh (KOJOM SE KORISNIK ZADUŽUJE DA PLATI x CENA kwh = IZNOS [din/m2 god ili mesečno]. Ne prikazivanjem OBRAČUNA IZMEĐU KUPLJENIH AKONTACIONIH kwh I ISPORUČENIH tokom GREJNOG PERIODA od ~ 6 MESECI SAV VIŠE NAPLAĆEN NOVAC SE PRISVAJA, a sa njim se kao DRUGI SKRIVENI POREZ NA IMOVINU STANA finansira lokalna samouprava i političke partije (IZ BUĐETA). To korisnici ne znaju da godišnje plaćaju ustvari 2 grejne sezone jer je količina kwh u “PAUŠALNOJ CENI dvostruko veća od stvarno prosečno koju toplana godišnje isporuči: To je i razlog odbijanja da se cena grejanja smanji, ali i po drugoj osnovi bi to moralo da se uradi jer se UREDBA VLADE O cenama toplotne energije (izdate još 2012 god niko ne pridržava već sluši samo kada treba cenu povećati. Da bi se uverili kako se kreće cena Ruskog gasa treba ukucati Russian Natural Gas Manthli Price, dobijenu cena datu za 1.000.000 BTU treba pomnožiti sa 36 da bi se prevela cena za 1.000 m3 a potom pomnožiti sa poslednjim kursom USD$ u mesecu: Tako ako uporedimo kretanje nabavne cene gasa jasno je da se Uredba ne primenjuje u praksi i to je donelo vanredni prihod toplane a i gradskoj upravi koja neće da smanji ovaj nezakonito stečen novac, isto kao što neće da vrati neustavno zadržan novac umanjenjem penzija.

Ing zoran Vukov
Ing zoran Vukov
4 godine pre

Ključno je razumeti CENOVNIK TOPLANE, koja isporučuje samo kwh a da koristi dvojni način fakturisanja, koja su oba nezakonita t.j. falsifikovana. “Paušalni načinom fakturisanja tokom 12 meseci sa cenom 77 din/m2 stana (bez PDV) korisnik plati 1016,40 din/m2 god. Ako to podelimo sa cenom za kwh od 5,5 din/kwh (sa pdv) daje da se godišnje kupuje 184,7272 kwh/m2 stana. Ta količina kwh se nikada nije ni isporučila godišnje. Prosečno se godišnje isporuči (od 14 god)90,0898 kwh/m2 god PO UKUPNOJ GREJNOJ POVRŠINI OBJEKTA, a za plaćanje (jer je manja površina (greje se i hodnik i dr) je 96,8708 kwh/m2 stana god. Jasno je da je IZNOS sa kojim se “PAUŠALNO ” fakturiše sačinjen sa daleko većom količinom kwh nego što se prosečno godišnje isporuči. Tako Vlada da bi sakrila ovo krivično delo uvodi UREDBOM naplatu sa dve cene FIKSNI DEO je REKET sa kojim se naplaćuje iznosi koji se ne mogu OČITAVANJEM KALORIMETRA DOBITI, dok je VARIJABILNI DEO ustvari STVARNA OBAVEZA na osnovu očitanih stanja kalorimetra i kada se toplotna energija i isporučuje. Građani ovo nisu svesni i treba da pokrenu KRIVIČNU PRIJAVU za nezakonito izdate RAČUNE , jer se FIKSNI TROŠKOVI TOPLANE VEĆ NALAZE U PRODAJNOJ CENI ZA kwh. Sve institucije ovo kriju i niko nesme da iznese ISTINU da se decenojama ova prevara odvija u celoj SRBIJI, jer je i URDBA koju je Vlada donela ustvari falsifikovana, gde se navodi da je količina kwh u formuli za varijabilni deo 140 kwh/m2 stana a to nije tačno (već su tačne količine date u komentaru za sve objekte građene po JUS standardima namenjenih za zagrevanje daljinskim grejanjem a ispravna cena koja bi trebala da se primenjuje “PAUŠALNOM naplatom se dobija množenjem ISKUSTVENE KOLIČINE kwh koja se godišnje isporučuje po m2 zagrevanog prostora od 90,0898 kwh/m2 god x prodajna cena za kwh od 5,5 din/kwh =495,49 din/m2 god i sa kojom se množe sve površine u zgradi koje poseduju grejna tela(radijatore) a onda se dobijeni iznos deli po ukupnoj stanbenoj površini i tako se dobija ispravni iznos za naplatu po utrošku samo u slučaju ako u zgradi nema ugrađen kalorimetar (što je zakonska obaveza prodavca (Toplane) jer bez kalorimetra ne bi ni mogla po zakonu da obavlja delatnost i fakturiše grejanje bez merenja.(Više informacija na ovu temu možete saznati ukoliko ukucate GREJANJE ZORAN VUKOV.