Odbornici DS: Od neznanja i javašluka do bahatosti i korupcije

LESKOVAC

Odbornici koji bojkotuju rad skupštine Grada Leskovca i pred 36. sednicu su održali konferenciju za medije i potvrdili svoj stav da i dalje nema uslova da se uključe u rad lokalnog parlamanta. Igor Kocić je kritikovao odluku lokalne samouprave o dodeli sredstava za subvencije javnih preduzeća, smatrajuću da taj iznos treba povećati.

„Time bi se, s jeden strane, poboljšao kvalitet usluga koje ova preduzeća pružaju, što je dobro za građane, a s druge strane bi se popravio položaj zaposlenih. Inače, sama raspodela subvencija je nejednaka, jer neka preduzeća dobijaju više, a recimo JP „Pijaca“ nije dobila ništa. Interesantno je da subvencije dobijaju preduzeća gde su direktori iz Srpske napredne stranke.“

Saša Stojanović je podsetio na dva događaja koji su, po njemu, obeležili prethodni period.

„Grad Leskovac potpisao ugovor sa firmom „Keep light“, a u vezi osvetljavanja Leskovca i to za ništa manje od 105 miliona dinara ili oko 900 hiljada evra godišnje, na period od 15 godina. U prevodu, ova vlast zamenu jedne sijalice plaća 66 evra (sa PDV-om 80 evra) ili oko 10 hiljada dinara, u slučaju interventnih situacija, zamena sijalice koštaće oko 400 evra po sijaličnom grlu (oko 47hiljada dinara) ili 500 evra (oko 59 hiljada dinara) ukoliko se radi o reflektorima. Dakle, ovde deca ujutru ustaju gladna, ne mogu da idu u vrtić čija rekonstrukcija kasni niti u školu koja se renovira za više od milion evra, prolaze pored razrovanog centra grada koji će građane Leskovca koštati više od dva i po miliona evra, ovde penzioneri preturaju po kontejnerima, dok se za to vreme gradska vlast razbacuje milionima narodnih para samo za osvetljenje.

Druga žalosna vest je da su podeljene subvencije za poljoprivredu i to u Vučju 3, 6 miliona za 160 gazdinstava i u Grdelici 2,7 miliona za 77 gazdinstava. U proseku gazdinstva u Vučju su dobila su oko 22.500 dinara ili vrednost interventne zamene jedne polovine ulične sijalice dok su gazdinstva u Grdelici dobili vrednost od prosečno 35.000 dinara ili protivrednost interventne zamene jedne polovine reflektora. Tako naprednjaci brinu o poljoprivredi i tako brinu o trošenju narodnih para!“

Osvrnuvši se na rad javnih preduzeća, Stojanović je ocenio da je u pitanju nedostatak elementarnog znanja o planiranju, zbog čega se planirana dobit od javnih preduzeća u tekstu prikazuje kao navodni iznos od 25 miliona, dok je taj iznos u tabeli naveden kao iznos od 14 miliona.

„Ipak, mnogo je važnije da većina današnjih programa i planova ne bi smela da bude razmatrana danas, zato što je zakon prekršen i pre nego što je skupština počela. Naime, članom 59. stav 5. Zakona o javnim preduzećima ista su dužna da svoje planove i programe dostave najkasnije do 01.12. tekuće godine, za narednu godinu. Uvidom u skupštinski materijal vidi se da je „Vodovod“ usvojio Plan i program tek 02.12. 2019, a da je „Komunalac“ to učinio 06.12.2019, dok je JKP „Grdelica“ to uradila tek 08.12.2019. godine, čime su se stekli svi uslovi da protiv odgovornih lica u ovim preduzećima bude pokrenut prekršajni postupak, da ista budu kažnjena kaznama od 50 do 150 hiljada dinara i da im planovi i programi ne budu usvojeni, a na osnovu člana 78. st. 1 t.1. istog zakona. U stvari, za ovo bi morali da odgovaraju i šef Odeljenja za komunalno stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu koji nije radio svoj posao, pravnik iz stručne službe skupštine grada koji takođe nije radio posao za koji je plaćen, kao i sekretar gradske skupštine koji je dozvolio da akti, koji predstavljaju eklatantno kršenje zakona, uopšte budu uvršteni u dnevni red današnjeg skupštinskog zasedanja.

Ukoliko krenemo da analiziramo javna preuzeća ponaosob opet ćemo videti da je „Vodovod“, pored planiranog prihoda od 514 miliona dinara, ponovo planirao samo 1 promil dobiti ili oko 590 hiljada dinara, dok je mnogo siromašniji „Komunalac“ planirao čak 1,4 miliona dobiti. Tačnije, prethodne obaveze ne sagledava skoro niko od javnih preduzeća, pa je zato normalno da su njihovi planovi i programi obične bajke u koje čak ni oni sami ne veruju. Recimo, „Vodovod“ i pored ogromnih prihoda neće uspeti da pokrije sve troškove zato što su rashodi veći za 6 miliona, te i sledeće godine računa na ostale prihode. Sramota i za ovo javno preduzeće i za grad!

Još je gori primer „Toplana“ koja planira da celu dobit od 10 miliona da gradu, iako nema nikakvih ni para ni planova za investiciono održavanje.

„Komunalac“ pola prihoda troši na primanja zaposlenih šta je recept koji sigurno vodi u bankrot – naprednjaci su to pokazali vođenjem Apotekarske ustanove „Leskovac“; međutim, „Komunalac“ za sledeću godinu planira 520 zaposlenih po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima umesto 250 koliko je imao u ovoj godini; ne, neće nam zato grad biti čistiji, tu će biti zaposleni SNS aktivisti koji ceo dan vuku za rukav ljude i ubeđuju ih da glasaju za SNS na izdisaju.

JKP „Grdelica“ planira gubitak i pre nego što je godina počela, i računa na gradsku subvenciju od 5,3 miliona dinara!

JKP “Gas“ se tragikomično vadi na prethodnu vlast, iako su sva prethodna tri direktora u poslednjih 7 godina bila iz SNS-a, pa ih treba pitati ko je to, naravno da je SNS, postavljao direktore u tom periodu.

JP „Dom“, i pored 156 lokala, 71 stana i 107 garaža, planira dobit od samo 13 hiljada dinara ili 110 evra za godinu dana, pri čemu ne uzima u obzir dug od čak 29 zaostalih zarada.“

I Kocić i Stojanović su izneli tvrdnju da je sednica zakazana mimo poslovnika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare