Odbor za rodnu ravnopravnost za Sigurnu kuću

 

LESKOVAC

Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Leskovca iz budžeta koji je opredeljen za rad i aktivnosti Odbora, a povodom Dečije nedelje, izdvojio je 60.000 dinara za kupovinu sredstava za ličnu higijenu, za korisnike Sigurne kuće odnosno žene i decu, žrtve porodičnog nasilja.

Predsednica Odbora za rodnu ravnopravnost, Ljiljana Božuta, rekla je da je Leskovac drugi grad u Srbiji, odmah iza Beograda, koji je još 2004. godine otvorio Prihvatilište za žrtve porodičnog nasilja, a istovremeno je i prvi grad koji je otvorio Prihvatilište u okviru Centra za socijalni rad. Grad je dobio licencu za rad Prihvatilišta na maksimalni period od šest godina.

 

“Ranije je Prihvatilište bilo smešteno u iznajmljenim stanovima i kućama. Medjutim, pre par godina, lokalna samouprava je uložila novac i adaptirala objekat koji je opremljen uz pomoć donatora, tako da Leskovac sad ima jedan od bolje opremljenih i bezbednijih objekata Sigurne kuće u Srbiji”, objasnila je Božuta i dodala da je Prihvatilište ujedno i Regionalni centar, gde žrtve porodičnog nasilja iz celog regiona mogu da pronadju utočište.

Božuta je procenila i da je potrebno puno zalaganja i požrtvovanja, prvenstveno ljudi koji su u direktnom kontaktu sa žrtvama, kao i puno sredstava da bi Sigurna kuća normalno funkcionisala.

Ona je, takodje, konstatovala i da je obaveza i odgovornost Odbora za rodnu ravnopravnost da pomogne svima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ispred Centra za socijalni rad, Marija Stanković, rukovodilac Prihvatilišta, rekla je da je svaka donacija dobrodošla i od velikog značaja i to ne samo iz materijalnih razloga, već i zbog značaja koji ta donacija ima za žene i decu, korisnike Prihvatilišta.

“Na taj način, šalje se jasna poruka da oni nisu usamljeni u situaciji u kojoj se nalaze i da društvo u kome žive, ipak brine o njima,” zaključila je Stankovićeva.

Od početka 2017. godine Prihvatilište je zbrinulo ukupno 35 osoba, s tim što je bilo šesnaestoro dece.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare