Odbor za ljudska prava Vranje u globalnoj kampanji “1 MILIJARDA USTAJE“

VRANJE

U organizaciji vranjskog Odbora za ljudska prava u partnerstvu sa Gradjanskim inicijativama, održana je globalna kampanja “1 milijarda ustaje“ protiv rodno zasnovanog nasilja nad devojčicama i ženama.

Kampanja je istovremeno organizovana na dve lokacije. Jedna je bila na trgu u Vranju, a druga u centru Bujanovca.  Učestvovalo je pedesetak aktivistknja Odbora, Udruženja Romkinja Bujanovac i NGO BeYond. 

Svetska kampanja “1 milijarda ustaje“ prepoznatljiva je po performansu “plesom protiv nasilja”. Devojke su držeći visoko transparente sa porukom na srpskom, albanskom i romskom “Nasilje nije ljubav“, „Devojke menjaju svet“ i drugim osnažujućim porukama, plesale zajedno uz pesmu “Pokidaj lance“ sa prolaznicima koji su se pridružili uličnoj akciju. 

Istu koreografiju uz istu numeru igrao je tog dana ceo svet i tako se simbolično ujedinio u istom, važnom apelu – da nasilje nad ženama mora da stane.

Pored plesa, aktivistkinje su informisale prolaznike o rodno zasnovanom nasilju, a oni su pisali osnažujuće poruke za žene i devojke, na tri jezika, na srpskom, romskom i albanskom,.

“Nasilje nad devojčicama je prisutno i u gradovima u kojima živimo. To potvrdjuju podaci SOS Kutka za devojke Vranje koji dobijamo od samih devojaka na tematskim radionicama, Čajankama, putem anketa i dr. Program za devojke SOS Kutak za devojke je u 2021. godini informisao preko 7.000 devojčica uzrasta od 13 do 18 godina realizacijom aktivnosti u realnom prostoru i putem interneta u uslovima kovid pandemije – aktivnosti na zoom i drugim platformama, Instagramu. Blizu 800 devojčica je učestvovalo na vršnjačkim radionicama u školama, Čajankama i direktno su informisane o prepoznavanju rodnog nasilja u porodici i partnerskim odnosima”, navode iz Odbora za ljudska prava Vranje. 

Odbor ukazuju i na statistiku na koju upozorava i Svetska zdravstvena organizacija.  

“Trećina žena u svetu su žrtve fizičkog i seksualnog nasilja. Na svetu ima preko 7 biliona ljudi, to znači da je ovom statistikom obuhvaćena JEDNA MILIJARDA ŽENA.

Ukupno 736 miliona devojaka i žena starijih od 15 godina su pretrpele nasilje, najčešće od strane partnera, i taj broj raste u uslovima pandemije, upozorila je i Svetska zdravstvena organizacija.

“Prema istraživanju pojedinih NGO, u Srbiji je svaka peta devojčica uzrasta od 13 do 19 godina doživela seksualno nasilje, a 74 odsto devojčica žrtava nasilja se nikome nisu obratile za pomoć. Zato smo ovom uličnom akcijom poslali poruku da nijedna devojka i žena nije sama i ima našu podršku da se oslobodi iz lanaca rodno zasnovanog nasilja”, ističu iz Odbora za ljudska prava Vranje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare