Odata počast stradalim ratnicima

VRANJE

Defileom pripadnika Četvrte brigade Kopnene vojske centralnim ulicama grada do spomenika Čika Miti nastavljeno je obeležavanje jednog od najznačajnijih datuma u istoriji Vranja, 140. godina oslobođenja od Turaka.

Vladika vranjski Pahomije sa sveštenstvom služio je pomen stradalim ratnicima prilikom oslobođenja Vranja.


Ovo je veliki dan za Vranje, za sve generacije koje su bile i koje će doći, rekao je gradonačelnik Vranja, dr Slobodan Milenković

Govoreći o borbama za oslobođenje Vranja 1878. godine gradonačelnik je podsetio da su odvažne jedinice Šumadijskog korpusa, dobrovoljaca i ustanika, pod komandom generala Jovana Belimarkovića, 31. januara, donele Vranju davno iščekivanu slobodu.

„Dok stojimo ovde, ispred Čika Mite ispunjavamo našu moralnu, ljudsku i patriotsku dužnost, slavimo ideale slobode, mira i patriotizma za koje su naši preci ginuli. Ideale kojima se moramo i mi voditi i koje ostavljamo budućim pokolenjima, uz amanet da se uvek sećaju i slave one koji su postavili osnovu tih vrednosti i svojim životima upisali narodnu slobodu i nezavisnost“, rekao je gradonačelnik.

Na spomenik  Čika Miti, vence i cveće položili su predstavnici rukovodstva grada, Vojske Srbije, Policijske uprave, republike i okruga,boračkih udruženja i političkih partija.

Povodom Dana grada i 140. godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka večeras u sali Doma vojske biće održana Svečana akademija na kojoj će ovogodišnjim dobitnicima biti uručena najviša gradska priznanja „31. januar“.

Predviđen je i vatromnet kao i koncert Miroslava Ilića u sportskoj hali u Vranju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare