Odata počast oslobodiocima Vranja

VRANJE

Kraj spomenika Čika Miti u Vranju  održan je komemorativni skup povodom 31. januara Dana grada. Episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom služio je parastos poginulim ratnicima.

Na skupu je govorio gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

,,Okupljeni danas, sećamo se besmrtnih ratnika Šumadijskog korpusa i svih jedinica ustaničkih odreda, vođenih odvažnim generalom Jovanom Belimarkovićem. Slavnu borbu nosila su nadanja i nepokolebljiva volja za životom bez ropstva, koja je zbacila vekovne okove osmanlijskih osvajača“, rekao je Milenković.

On je podsetio na reči generala kada je izdavao naredbu svojim trupama, koje su ostale zapisane: „ Junaci moji, vi ste išli iz jedne pobede u drugu, veću i slavniju, i najposle uveličali vaš rad pobedom pred Vranjem, koja će ostati u istoriji ne samo Šumadijskog korpusa nego i cele srpske vojske, kao jedna od najsjajnijih, najslavnijih pobeda njenih”.

Horizont neustrašivosti na koji verno motri večna straža Čika Mite, okosnica je našeg identiteta o kome svedoče burna istorijska vremena, nastavio je gradonačelnik.

„Generacijska iskušenja neprestano ispisuju nove stranice Vranja, a na nama je da iznova polažemo ispite sudbine Grada, uz istrajan rad za blagostanje svih sugrađana. Svesni smo naše uloge i zadataka koje pred nas stavlja život novog doba. Naša je odgovornost velika i neupitna, jasna i nepokolebljiva. Poštujući tradiciju, na nama je da trasiramo put mira, stabilnosti i prosperiteta“, poručio je dr Milenković.

Kraj spomenika oslobodiocima Vranja vence i cveće položile su brojne delegacije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare