Od naredne godine još u tri privatna vrtića regresiran boravak dece

NIŠ

 

Deca lišena roditeljskog staranja i deca sa smetnjama u razvoju  od prvog januara 2019. godine imaće besplatni boravak u još tri privatna vrtrića u Nišu. Do sada su samo tri privatna vrtića bila regresirana iz budžeta a sada će ih biti ukupno šest.  Boravak će biti finsiran iz državnog budžeta. U Sekretarijatu za dečiju socijalnu zaštitu kažu da će i grad iz svoje kase finasirati delimično ili potpuno još tri vrtića za decu.

“ Donošenjem novog zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom  stvorila se mogućnost da se izmeni odluka kojom grad finansira i regresira troškove boravka dece u privatnim vrtićima.  Samim tim pojedine kategorije korisnika, deca lišena roditeljskog staranja i deca sa smetnjama u razvoju, prelaze u ingerencije Republike. Stvorena je mogućnost da još tri vrtića dobiju mogućnost finansiranja i regresiranja troškova boravka dece . Ukupno šest vrtića biće regresirana od strane grada”, kaže Mirjana  Popović iz Sekretarijata za dečiju, zdravstvenu i socijalnu zaštitu koja je objasnila da je do sada je 250 deteta upisano u tri privatna vrtića u kojima se već regresira njihov boravak.

Na  ovaj način će lista čekanja za upis dece u Predškolsku ustanovu „Pčelica“ biće uskoro smanjena za oko 100 mališana.

Prema njenim rečima novina je i to što će od 1. januara naredne godine  u šest privatnih vrtića, kao i vrtićima „Pčelice“ , besplatno boraviti deca čiji roditelji imaju prvi i drugi stepen invaliditeta jer će grad finansirati njihov boravak u punom iznos.

U vrtićima predškolske ustanove „Pčelica“ u proseku se nalazi 6.400 mališana. Na listi čekanja je oko 1700 dece.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare