Od januara do sada pomoć preko SOS telefona zatražilo 850 žena

NIŠ

Da se nasilje nad ženama u Nišu ne smanjuje pokazuju i podaci SOS telefona za žene žrtve nasilja. Od 1. janura 2021.godine do sada ovoj službi se obratilo 850 žena. Najvećem broju njih ovo je bila prva adresa da prijave fizičko i psihičko zlostavljanje koje svakodnevno trpe. Stoji i podatak da mnoge žene koje su žrtve nasilja ne govore o tome jer se plaše posledica. Jedan od problema sa kojima se sreću i zbog čega im je teško da izađu iz kruga nasilja u kome se nalaze je i njihova ekonomska zavisnost od nasilnika.                    

“To nije i broj korisnica, 345 žena je koristilo različite vidove usluga koje SOS telefon pruža. Imamo oko 80 žena koje su koristile besplatnu pravnu pomoć i zastupanje na sudu. Oko 76 žena koje su koristile psihološko savetovalište”, kaže Ana Saćipović, predsednica Udruženja Romkinja “Osvit”.

Nasilje nad ženama je tabu tema o kojoj se ćuti smatraju Nišlijke.

“Živimo u društvu koje je još uvek patrijahalno i prosto je sramota da kažete da trpite neku vrstu nasilja. Žene su prosto uplašene i nemaju hrabrosti da sa tim izađu u javnost jer ni mnoge institucije ne rade svoj posao onako kako se očekuje. Mnoge žene nisu ni ekonomski osnažene i zbog toga su spremne pre da trpe nasilje nego da o tome progovore”, kaže jedna NIšlijka.

 Prema rečima žena mnoge od njih se plaše i kako će sve to na kraju, ako one prijave nasilje, završiti.Mnoge veruju i u to da će se ta situacija jednog dana završiti id a će nasilje prestati.

 “Tu je i nerazumevanje na koje nailaze u samim porodicima i to svojim jer na ovom prostoru u slučaju da se požale najbližima da trpe nasilje u porodici odgovor često bude i “ćuti i trpi, sama si ga birala”.Mnoge od njih nemaju gde ni da odu ako odluče da napuste nasilnika jer nisu materijalno obezbeđene, pa je to još jedan od razloga da se pomire sa sudbinom i nastave da trpe uvrde pa i batine”, dodaje jedna Nišlijka.

U Srbiji krajem novembra počinje obeležavanje globalne, svetska kampanje „ 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, koja se obeležava u 100 država sveta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare