Od izrade figurica moze pristojno da se živi

LESKOVAC

Božidar Gašević u porodičnoj radionici 16 godina bavi se proizvonjom suvenira i ukrasa

–       Na ideju da se bave ovim poslom došlu su sami, i pokazalo se da nisu pogrešili. Proizvode suvenire za Turističku organizaciju Leskoca, ali najbolju zaradu ostvaruju na vašarima širom Srbije

Božidar Gašević zanatsku radnju, koja se bavi proizvodnjom suvenira i ukrasa od gipsa i gline, nije nasledio od oca i predaka, kako je to čest slučaj kada je o zanatima reč. Za njegovu proizvodnju smo čuli i njegove suvenire videli u Turističkoj organizaciji Leskovca, sa kojom Božidar godinama uspešno sarađuje. Posetili smo porodicu Gašević, kako bi videli šta to oni rade i koliko uspešno.

Zanatska radnja se sada zove „Megi dekor“, a pre toga bila je SZR „Bin“.

-Dok sam studirao građevinu, počeo sam da prodajem gipsane figurice. Tada sam se zabavljao sa mojoj suprugom Snežanom, i zaključili smo da sami možemo to da radimo. Počeli smo sa proizvodnjom 1999-2000. godine. Robu smo počeli da dajemo „LE šopu“ i „Stefaneliju“ i prodaja je išla dobro. Kada smo počeli da radimo na veliko, propali smo, to je bilo pre pet godina. Naplata je  išla teško, problem je bio sa jako niskom cenom. Mnogo se radilo, a malo zarađivalo. To je sledeća priča – prvo uzmu malu količinu robe i plate odmah, a onda sve veću količinu, da bi prestali da plaćaju. A mi ostajemo bez repromaterijala za dalju proizvodnju, seća se teških vremena Božidar.

Figure koje porodica Gašević izrađuje u svojoj radionici prave se od gline i gipsa. Proizvodnja je isključivo manuelna, mašina nema. Jedino nam pomažu kalupi, objašnjava Gašević, predmeti se najpre iskalupiraju, nalivaju, suše u kalupu, onda se figurica obradi, ispeče i na kraju farba. Tako je kada se radi sa glinom. Sa gipsom figura se izliva i suši, što je brže i jefitnije.

-Tražimo jefitniji materijal. Glina se nabavlja iz kopa između Valjeva i Čačka, jedan šleper od 5 tona staje 1.500 evra. Ali, mi nemamo gde da skadištimo toliku količinu gline, a to bi bilo dovoljno da se godinama radi.  Zbog toga glinu nabaljamo iz Niša, ranije sam je uzimao za 80, a sada traže 160 evra, našao sam i za 100 evra, ali kada bi nabavljao na veliko, to bi joštalo samo 40 evra, što je velika ušteda. Tako bi se na 25 tona uštedelo hiljadu i nešto evra, objašnjava svoju računicu Gašević.

On kaže da od aparata poseduje sve što je potrebno za proizvodnju, ali da postoje mašine koje bi olakšale posao, kao što je presa, dok bi točak želeo da nabavi  kako bi probali da urade nešto originalnije i lepše. Kaže da je sadašnja proizvodnja isključivo komercijalna, odnosno rade ono što se najbolje prodaje, dok figure u koje se uloži više mašte i truda uglavnom slabo idu.

Naveći problem sa kojim se suočavaju je nedovoljno proizvodnog prostora.

-Planiramo da iznad sadašnje radionice sagradimo još jedan sprat. A onda možemo da razmišljamo o tome da nekoga zaposlimo, bar jednog čoveka, koji bi radio samo odlivke. Ali, potrebno je da najpre napravim računicu, koliko bi to odlivaka dnevno trebalo da se uradi, odnosno da na osnovu onoga koliko ja mogu da uradim napravim  normu. Naravno, cilj je da radnik zaradi za svoju platu, ali da ostane i meni, iskren je Božidar.

NABOLJE SE ZARAĐUJE NA VAŠARIMA

Za Turističku organizaciju porodica Gašević izrađuje magnete, ukrasne premete od gline, peglice, testije, opančiće, gedže, paprike, kuvare, roštiljka, sve što je obeležje Srbije i Leskovca. Od svega se ipak najbolje prodaju magneti.

Međutim ono što im omogućava da zarade za život su vašari. Božidar kaže da je obišao sve vašare po Srbiji, jedini nije bio u lozničkom kraju. Tokom leta najbolje ide prodaja u vlaškom kraju, kada dođu gastabajteri.

Kompletan tekst u štampanom izdanju leskovačkog nedeljnika Nova Naša , na sajtu www.novanasarec.org.rs link

Od izrade figurica može pristojno da se živi

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare