Od dvadeset jednog socio-ekonomskog saveta fukcionišu samo četiri

NIŠ

Ministar za rad,  zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 
Zoran Đorđević  rekao je danas u Nišu  da će u ovom gradu  uskoro zaživeti lokalni Socijalno-ekonomski savet. 

On je ovo izjavio nakon zasedanja Socijalno-ekonomskog saveta Vlade Srbije kome su prisustvovali  predstavnici Vlade, reprezentatvnih sindikata, poslodavaca i predstavnici grada Niša.

Razgovaralo se o unapređenju poslovnog ambijenta Srbije ali i o radu lokalnih socijalno-ekonomskih saveta.

U Srbiji postoji 21 lokalni socijalno-ekonomski savet ali da svega četiri funkcionišu, pa je danas pokrenuta je inicijativa za obnavljanje  Saveta u Nišu.

Posle sednice republičkog Socijalno-ekonomskog saveta u niškoj Gradskoj kući Đorđević se obratio novinarima

” Na jednoj od sednica mi smo konstatovali da ne možemo globalno i generalno da znamo kakvi su problemi na lokalu. Ako gledamo Srbiju u globalu, na nekom mikro nivou  mi ne znamo šta se dešava  i kakvi su tamo problemi ukoliko nemamo informacije sa lokala, a njih treba da nam dostavljaju lokalni Socijalno-ekonomski savet. Ovo će biti jedinstvena prilika da pored onoga u čemu mi učestvujemo , što svakako jeste na dnevnom redu,  da nam oni šalju neke inicijalne stvari što se tiče tog specifičnog lokala. Što više imamo različitih mišljenja i izveštaja sa lokala, to će i kvalitet naših odluka biti bolji i u interesu svih. “, rekao je ministar Đođorđević.

On je najavio da će Ministarstvo rada i republički Socijalno-ekonomski savet nastaviti da iniciraju osnivanje lokalnih saveta širom Srbije. 

“Ministarstvo je spremno da lokalnim Socijalno-ekonomskim savetima obezbedi sredstva, ali ne može da dodeli sredstva ukoliko saveti ne rade i nemaju rezultate”, rekao je Đorđević.

„Sindikati i poslodavci za nas predstavljaju partnere, jer svi imamo zajednički cilj, a to je izgradnja jedne moderne, jake i ekonomski razvijene Srbije. Socijalno – ekonomski saveti na lokalnom nivou predstavljaju dobru priliku da se razmatraju teme i daju smernice Republičkom savetu za stvaranje još boljih uslova rada, materijalnih davanja i pomoći svim građanima”, dodao je on.

Dorđević je rekao da su teme današnjeg sastanka bile i izveštaj o radu u toku prošle godine, kao i planovi za tekuću godinu, a pritom je  izdvojio predstavljanje izveštaja o napretku Srbije kada je u pitanju poglavlje 19.

 „Predstavili smo kratak izveštaj Ministarstva za koji smo dobili pohvale od socijalnih partnera, kao i sugestije, za koje verujem da će nam pomoći u ostvarenju ostalih ciljeva iz poglavlja 19“, naveo je Đorđević.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je razvoj grada predstavlja suštinu jedne zajednice i to je cilj i grada Niša u narednom periodu, a formiranje Socijalno ekonomskog saveta  na lokalnom nivou je još jedan korak ka postizanju tog cilja. On je naveo je da će  gradski Socijalno-ekonomski savet  brojati 18 članova. On je kazao da će se vrlo brzo pripremiti normativna akta koja će obezbediti ovu podršku, kako je rekao, “ koja je neophodna i napraviti on što se očekuje od jednog velikog grada i regionalng centra, kao što je Niš.  
On je podsetio da je u Nišu 2012. godine bio osnovan Socijalno-ekonomski savet koji kako je rekao, nije odigrao očekivanu ulogu kao i da su  budžetom grada za 2019. godinu planirana sredstva za rad lokalnog Socijalno-ekonomskog saveta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare