Od danas u Srbiji “pomoćna policija”

BEOGRAD

(Insajder)

Danas je stupila na snagu Uredba Vlade Srbije o pomoćnoj policiji. Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže za Insajder.net da je formiranje ovakve policije bilo moguće i po prethodnom zakonu iz 2005. i Uredbi iz 2006, ali da to nikada nije aktivirano.

“Uredbom koja je danas stupila na snagu je zaokružen pravni okvir za formiranje Pomoćne policije. To ne znači da će biti formirana jer za to moraju da budu ispunjeni uslovi iz Zakona o Policiji, odnosno da je stanje unutrašnje bezbednosti takvo da zahteva angažovanje većeg broja ljudstva zbog visokog bezbednosnog rizika, elementarnih nepogoda ili obezbeđivanja granice. I starim Zakonom o Policiji iz 2005. bila je predviđena mogućnost da se formira Pomoćna policija, nakon čega je doneta odgovarajuća uredba. Taj zakon je prestao da važi i bilo je potrebno da se u skladu s novim zakonom donese i novi akt”, objašnjava Đorđević.

Pomoćna policija u skladu s važećim zakonom formira se u slučajevima kada je ugrožena unutrašnja bezbednost. Kako se navodi, ova policija može biti angažovana i „kada postoji obostran interes Ministarstva i lokalne samouprave po osnovu posebnih sporazuma“.

Prema Uredbi koja je predviđena najnovijim Zakonom o Policiji, ovu policiju mogu činiti lica koja nisu u radnom odnosu u MUP-u, i to da bi obavljala policijske poslove.

Široke nadležnosti ministra

Novom uredbom koja je stupila danas na snagu Pomoćnu policiju bira komisija koju imenuje ministar unutrašnjih poslova, na osnovu javnog konkursa. Da bi pojedini građani bili angažovani dovoljno je da budu nezaposleni, stariji od 18, a mlađi od 50 godina i da imaju najmanje srednju stručnu spremu, u četvorogodišnjem trajanju. Komisiju koja bira pripadnike Pomoćne policije imenuje ministar.

Međutim, ministar ih može birati i bez javnog konkursa.

„Ministar može u skladu s potrebama i bez raspisivanja javnog konkursa u Pomoćnu policiju angažovati lica koja su završila osnovnu policijsku obuku, Srednju školu unutrašnjih poslova, Višu školu unutrašnjih poslova, Policijsku akademiju, Kriminalističko-policijsku akademiju ili druga lica koja ispunjavaju uslove predviđene ovom uredbom“, navodi se u ovom aktu.

Pripadnici Pomoćne policije ne moraju da deluju u svojm sredinama, već bilo gde na teritoriji Srbije i za vreme angažovanja primaju 70 odsto prosečne zarade bez pripadajućih poreza i doprinosa u Srbiji, isplaćene u mesecu koji je prethodio angažovanju.

Tokom angažovanja nose oružje, policijske uniforme i službenu legitimaciju, koja se razlikuje samo u natpisu – umesto „Policija” piše „Pomoćna policija”.

Pomoćni policajac može u istoj kalendarskoj godini da bude angažovan za period do mesec dana.

Vlada je po Zakonu o Policiji imala godinu dana da uredi rad Pomoćne policije, a taj rok ističe početkom februra.

Prati
Obavesti me o
guest

14 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
neko
neko
3 godine pre

Možda je kasno za komentar, ali moram ovo da kažem:pomoćna policija je izum nacističke Nemačke i postojala je u Banatu u periodu 1941-44 pod imenom Hipo (hilfe polizei)

kako postovati onog ko ne postuje svoju rec
kako postovati onog ko ne postuje svoju rec
7 godine pre

Secam se jednog zaricanja da nikad, ali nikad vise, cak i ako se to desi, da ce pisati pod svojim punim imenom i prezimenom. Ugasi se covek vise puta, te ga pa, ne ispusta se sa neke zene se raspricava po profilima. Pokusao, pa ne ide, jace od njega.

Vrzuj Čapu
Vrzuj Čapu
7 godine pre

Boleštija, reko ti ja otoč. Al gospa Ljilja ume da se uči na tudje greške.

dzaba mu sve
dzaba mu sve
7 godine pre
Odgovori  Vrzuj Čapu

Nula karakter.

Znači ...
Znači ...
7 godine pre
Odgovori  dzaba mu sve

jadnik
jadnik
7 godine pre
Odgovori  dzaba mu sve

Šta “sve”? Tastatura i srce u hard disku?

A možda se i konsultovala sa nekim? ?
A možda se i konsultovala sa nekim? ?
7 godine pre
Odgovori  Vrzuj Čapu

Pa svi znamo da je solidarnost oduvek bila izražena među delatnicima leskovačke sedme sile. ?

Mešaš pisanje i slobodne aktivnosti ?
Mešaš pisanje i slobodne aktivnosti ?
7 godine pre

Ni u čemu ne uočavaš razliku ma koliko ona bila velika. O finesama da i ne govorimo.
Bilo bi dobro da bar ponekad poslušaš dobronamerne. Jer nije baš sve onako kako ti misliš da jeste i ne mrze tebe baš svi. 🙂

neki cete da idete, a neki cemo da se vratimo
neki cete da idete, a neki cemo da se vratimo
7 godine pre

Necije su slobodne aktivnosti nanele vise stete od dobrih namera kojim je poplocavan put do pakla. Svet je veliki, puteva je mnogo, svako bira svoj i treba da stane iza njega, a ne da se izgovara ovo mi je za ozbiljno, a ono za manje ozbiljno. Sve je ozbiljno, i igra i sve. Sve drugo je omalovazavanje ljudi na koje se trosi vreme. I sta ce nekom paznja i ljubav na nacin koji mu ne prija? Covek kad ne mrzi, odnosno kad daje, on to cini na nacin da prija onom kome to pruza, a ne da istakne sebe u svemu. I naravno da svakog neki ljude vole, ali ne na takav neodgovorn nacin. Tanka je linija virtuelnog i realnog. Neki ste tamo, mi smo s obe noge ovamo. Ovaj dijalog je namenjen Ljiljani, ne Vama. Nju castim! Bolje triling, nego triler!

Pa i ti si volela da se igraš i to mnogo!
Pa i ti si volela da se igraš i to mnogo!
7 godine pre

Sećaš li se? ?

Sad mi žao što sam tražio onaj intervju ?
Sad mi žao što sam tražio onaj intervju ?
7 godine pre

To kad uvati, to ne pušta!

Što ti žao?
Što ti žao?
7 godine pre

Matori, prođe ti život u oće piki neće piki.

Nemaš pojma koliko si u pravu!
Nemaš pojma koliko si u pravu!
7 godine pre
Odgovori  Što ti žao?

😀

Prostatin prostak
Prostatin prostak
7 godine pre

Daklem otišla ? U tim godinama je čest slučaj da je prostata veća od ekstremiteta. Živi s tim, šta da ti kažem.