Od antičkog Niša preko manastira do Pirota na Svetski dan turističkih vodiča

NIŠ

Putovanjem kroz  Prvi svetski rat,  upoznavanje sa rimskom istorijom Niša i Manastirskom turom kao i posetom Muzeja ponišavlja u Pirotu, upoznavanjem sa pirotskim čilimom i Momčilovim gradom, Udruženje turističkoh vodiča u Nišu i turistički radnici  obeležiće 21.februar, Svetski dan turističkih vodiča koji je ustanovljen 1990.godine. Proslavlja se svake godine obojen odgovarajućom temom koja je vezana za profesiju vodiča i ovaj svetski dan.

                               „ Ovogodišnja tema Dana turističkih vodiča je u znaku obnove i regeneracije profesije vodiča. Mi smo odlučili da predstavimo građanima Niša našu profesiju, gde ćemo kroz fokus na kulturno – istorijske i prirodne motive našeg grada, naglasiti važnost postojanja naše profesije za lokalnu zajednicu, lokalno nasleđe i ekonomiju.  Ovaj Dan je poseban i po tome što ćemo iskoristiti priliku da obeležimo i 20 godina samostalnog rada Udruženja u Nišu i nadamo se da ćemo u budućnosti slaviti još više ovakvih jubileja“, kažu u Udruženju turističkih vodiča Niš.

                             Udruženje turističkih vodiča Srbije u Nišu, ove godine za Dan vodiča organizuje četiri besplatne, autobuske, turističke ture. Sve su jednako zanimljive za ljubitelje istorije, a vodiči će svojom pričom uspeti da dočaraju vreme u koje se „putuje“ i posete istorijskim spomenicima učine zanimljiv.

                         „ Prva turistička tura je vezana za  Prvi Svetski rat. Organizovana je poseta Francuskom i Britanskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata, na Delijskom visu, poseta spomeniku Dragutinu Matiću u Gadžinom Hanu, priča o podvizima srpske vojske tokom Prvog Svetskog rata. Nakon toga, odlazak u vinariju Malča, uz priču o Niškoj banji, Sićevačkoj i Jelašničkoj klisuri, Orijent Ekspresu“, kažu u Udruženju turističkih vodiča Niš.

                         Nije zaboravljen ni Rimski Niš a organizovana je pešačko-autobuska tura sa prolaskom kroz Tvrđavu, preko Gradskog polja, do Medijane i nazad do centra grada Niša.

                       „ U fokusu ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog Dana turističkih vodiča, jedna tura mora da bude tematski obojena rimskom istorijom grada, gde ćemo naše sugrađane i goste odvesti do Arheološkog parka Medijana, kao i podsetiti na obeležavanje 3. veka niške Tvrđave ove godine, uz priču o rimskom Naisusu. Pre povratka autobusa na početnu lokaciju, svratićemo do Vinskog podruma i restorana u Malči, gde ćemo pored ostalih istorijiskih epoha u pravljenju vina na ovim prostorima, videti i onaj najstariji – rimski, uz vino iz amfora“, dodaju u Udruženju.

                       Udruženje turističkih vodiča Niš ove godine promovisaće i grad Pirot  i njegovo kulturno nasleđe. Za sve one koji žele da se upoznaju sa ovim gradom organizovana je poseta Muzeju Ponišavlja, posetiće Momčilov grad, čuće priču o pirotskom ćilimu i peglanoj kobasici.

                      „Organizovaćemo i Manastirsku turu, a izbor je bio lak jer smo dobili  jako dobre komentare za ovu turu prethodne godine, pa smo odlučili da sve ponovimo i ove godine. Posetićemo manastire Đunis i Sveti Roman“, objašnjavaju u Udruženju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare