Očuvana stabilnost u isplati jednokratnih novčanih i trenutnih pomoći

VRANJE

O dosadašnjim rezultatima koji su postignuti na planu socijalne politike, na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama Srpske napredne stranke u Vranju, govorila je gradska većnica zadužena za ovaj resor Danijela Milosavljević.

Ona je rekla da na području grada Vranja oko 1.200 ljudi prima novčanu socijalnu pomoć i da taj broj varira u zavisnosti od doba godine. Zbog toga uputila je savet socijalno ugroženim licima da zahteve podnose u zimskom periodu, s obzirom da u letnjim mesecima radno sposobni mogu da se angažuju i tako zarade sredstva za sebe i svoju porodicu .
Novčana pomoć koja se isplaćuje mesečno preko Ministarstva za rad i socijalna pitanja za pojedinca koji je radno sposoban iznosi preko 5.000 dinara, ističe većnica.


„Ove godine nije bilo nijednog zahteva za uvećanu novčanu socijalnu pomoć, koja se vanredno dodeljuje porodicama ukoliko dođe do štete usled požara, poplava, klizišta ili neke druge elementarne nepogode“, dodala je ona.
Milosavljevićeva je istakla da je doneta i izmena Odluke o socijalnoj zaštiti „gde smo uvrstili i pomoć invalidima u nabavci ortopedskih pomagala  koja nisu na listi RFZO, kao i adaptaciju stambenog prostora u delu pristupačnosti da ti invalidi mogu slobodno da se kreću. Grad Vranje je u ovoj godini obezbedio jednog guseničara u vrednosti od 380 hiljada za jednu osobu sa invaliditetom kako bi olakšao slobodno kretanje u zgradi, jer su roditelji stari i više nisu u mogućnosti da nose dete stepenicama”, istakla je većnica ističući da će u narednom periodu rešavati još dva zahteva  za pomoć licima sa invaliditetom.

Milosavljevićeva je rekla da je u njenom resoru u Gradskom veću, od preuzimanja mandata očuvana stabilnost u isplati jednokratnih novčanih pomoći i trenutnih pomoći.

„Svakog meseca komisija zaseda i odrađuju se zahtevi u kontinuitetu. Sva doneta rešenja izdata do današnjeg dana za razne vrste pomoći su isplaćena i Grad nema ni dinara dugovanja po tom osnovu“.

Grad Vranje formirao je radnu grupu za izradu Strategije socijalne zaštite, krovni akt koji bi trebalo da posluži kao osnov za formiranje svih budućih akcionih planova na planu socijalne politike, izjavila je gradska većnica.

„Čekala se izrada Nacionalne strategije čije je usvajanje u toku, a  održane su i javne rasprave, tako da se očekuje da će na nekoj od narednih sednica republičkog parlamenta ona biti i usvojena“.

Na konferenciji za novinare saopštila je da postoji potreba za otvaranjem staračkog doma u Vranju,  jer je 16 odsto starih. To će zavisiti od nadležnih republičkih organa. Vranje za sada ima samo prihvatilište u kome po zakonu stara i odrasla lica mogu da borave samo 6 meseci. Postoje smeštajni kapaciteti za stare za 20 osoba, na trećem spratu Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite. U Prihvatilištu je trenutno 30 starih i odraslih lica, a zimi  je i do 50 takvih osoba.

„Dobili smo dva projekta u delu socijalne zaštite jedan za izgradnju letnjikovca i ugradnju behaton ploča u sklopu Sigurne kuće gde su  iz Ministarstva građevinarstva  opredeljena sredstva oko 1,1 milion dinara. Drugi projekat vrednosti 500.000, je promocija Evropske povelje  i ekonomsko osnaživanje žena u Vranju. Sredstva smo dobili preko Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Agencije UN za rodnu ravnopravnost. Ministarstvo za rad finansira boravak u predškolskoj ustanovi dece čiji su roditelji korisnici novčane socijalne pomoći, kao i kod porodica koje imaju decu sa invaliditetom”, navela je Milosavljevićeva.

„Naredne nedelje počinje i izgradnja toplovoda za sigurnu kuću, jer je  to  uslov za dobijanje upotrebne dozvole za ovaj objekat. To bi trebalo da bude brzo završeno s obzirom da je dužina trase toplovoda oko 150 metara. Do tada ženama i deci iz Sigurne kuće obezbeđen je odgovarajući smeštaj“, rekla je većnica. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare