Obuke za unapređenje položaja Roma

VRANJE

U velikoj sali Skupštine grada Vranja uručeni su sertifikati pripadnicima romske nacionalnosti, koji su završili kurseve za različita zanimanja u okviru projekta o zapošljavanju.

Putem ovog projekta, 120 mladih Roma i Romkinja iz Vranja i Vranjske Banje obučeno je i osnaženo kroz organizovanje niza aktivnosti koje im povećavaju mogućnost zapošljavanja u lokalnoj zajednici. Stručno je osposobljen 51 kandidat, a za ostalih 69 praksa se završava u junu.

Vrednost projekta je 62.000 evra, od čega su 52.000 obezbedili donatori, a Grad 10.000 evra.

Sertifikate je uručio gradonačelnik Slobodan Milenković, koji je istakao da lokalna samouprava preduzima mere na unapređenju položaja romskog stanovništva.

„Današnje uručivanje sertifikata smatramo dobrom osnovom da kroz saradnju javnog, privatnog i civilnog sektora unapredimo znanja i veštine mladih Roma, kao i uspešan pristup radnom angažovanju u lokalnoj zajednici“, istakao je gradonačelnik.

Gradski većnik Dejan Ivanović je rekao da je interesovanje za obuku bilo veliko.

„Dijapazon zanimanja kojima mogu da se bave je šarolik, od varioca, autoelektričara, kuvara, do masera, kozmetičara, šminkera. Sa ovim sertifikatima oni mogu da rade ne samo u Srbiji, već i u mnogim zemljama Evropske unije. Mi smo zadovoljni jer smo pomogli mladim Romima i Romkinjama da dobiju sertifikate, i da kasnije mogu da apliciraju kako u javnim preduzećima, tako i kod privatnih preduzetnika, a sve u cilju poboljšanja uslova života i rada romske nacionalne manjine“, istakao je Ivanović.

Projekat je finansirala EU uz podršku Stalne konferencije gradova i opština.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare