Nova terminalna zgrada na aerodromu Konstantin Veliki biće završena 2022.godine

   NIŠ

   Na aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu krenuli su pripremni radovi za izgradnju nove terminalne zgrade koja će, prema najavi direktora Javnog preduzeća “Aerodromi Srbije” Mihajla Zdravkovića biti završena do kraja 2022. godine. Predstavljajući idejni projekat nove terminalne zgrade  Zdravković je rekao da će u izgradnju tog objekta biti uloženo oko sedam miliona evra. Predstavljanju idejnog projekta prisustvovali su i gradonačelnik Niša Darko Bulatović kao i njegov pomoćnik Miloš Milošević.

                              “Najznačajnije je to da sada kreću projekti koji su vezani za nedostajaću infrastrukturu aerodrome, a onda i projekat izgradnje nove terminalne zgrade koja će moći da  nadomesti kapacitete koji se približavaju broju od pola miliona putnika na godišnjem nivou. Ovo je  još jedna potvrda ispravnosti odluke da država preuzme održavanje, izgradnju i sve što je vezano za niški aerodrome, a da grad sredstva koja je do sada davao iskoristi za druge potrebe”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

                             Kapacitet nove terminalne zgrade biće 1,5 miliona putnika godišnje, imaće četiri gejta  i omogiće istovremeno opsluživanje četiri aviona.

                            “Postojeća terminalna zgrada izgradjena još 1986. godine i njen kapacitet je 100.000 putnika, dok je aerodrom “Konstantin Veliki” prošle godine  oborio sopstveni rekord sa  422.000 putnika” kazao je Mihajlo Zdravković.

                            On je istako da će nova zgrada biti izgradjena u nastavku postojeće terminalne zgrade. Postojeća zgrada biće za dolazne letove, a novaza odlazne letove.

                             “Nova terminalna zgrada sadržaće sve komercijalne sadržaje po ugledu na  velike aerodrome i biće funkcionalna u smislu svih zahteva  koje imaju nadležne službe koje funkcionišu na jednom aerodromu. Konceptualno će izgledati tako da će se spojiti sa postojećom terminalnom zgradom, biće  dužine 100 metara i širine 38 metara, a biće izgradjena po ubrzanoj proceduri, sredstvima iz državnog budžeta”, kazao je Zdravković i dodao:

                            “Vlada Srbije je na prethodnoj sednici proglasila projekat sanacije kolovozne konkstrukcije poletno-sletne staze, izgradnju nove terminalne zgrade i proširenje platforme, za projeat od posebnog značaja. To znači da će se projekat realizovati po novom “leks specijalis” zakonu, po ubrzanoj proceduri id a je finansiranje za ove radove  obezbediće se u budžetu Srbije”, kazao je Mihajlo Zdravković.

                             Zdravković je dodao da će do kraja ove godine biti završena kompletna projektno tehnička dokumentacija a očekuje se i dobijanje građevinske dozvole kako bi sledeće godine počela izgradnja.

                                 On je dodao da je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) krenula sa izradom projektno-tehničke dokumentacije novog kontrolnog tornja na niškom aerodromu, tako da se očekuje da po završetku epidemije korona virusa krene izgradnja i tog objekta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare