Obuke i stručna praksa za 150 novih radnih mesta

BEOGRAD

Deset opština sa jugoistoka i jugozapada Srbije će, uz podršku Evropske unije (EU) i Vlade Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, sprovesti projekte koji treba da doprinesu povećanju zapošljivosti ranjivih i teže zapošljivih grupa stanovništva, kroz unapređenje njihovih znanja i veština.
Lokalne samouprave i poslodavci koji su pokazali interesovanje za otvaranje novih radnih mesta će organizovati stručne prakse i obuke koje su kao aktivne mere zapošljavanjapredviđene lokalnim akcionim planovima zapošljavanja.

„Osim što će se smanjiti nezaposlenost u opštinama, posebno među ranjivom populacijom, Evropska unija i Vlada Švajcarske podrškom ovim projektima doprinose smanjenju nesklada između ponude i potražnje za kadrovima na lokalnim tržištima rada”, rekao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES.
Očekuje se da će u narednih osam meseci tokom realizacije projekata, u deset programskih opština – Aleksincu, Babušnici, Beloj Palanci, Doljevcu, Ivanjici, Prijepolju, Prokuplju, Sjenici, Trgovištu i Vranju – 260 ljudi uspešno završiti različite vrste obuka u javnom i privatnom sektoru, a zatim da će najmanje 150 dobiti posao.

U skladu sa Nacionalnim planom zapošljavanja za 2016. godinu i potrebama lokalnog tržišta rada koje su lokalne samouprave prepoznale kao najneophodnije, podrška je usmerena na teže zapošljive grupe stanovništa, prvenstveno na mlade do 30 godina, osobe sa nižim nivoom obrazovanja, Rome, starije od 50 godina i dugoročno nezaposlene.

„U opštini Doljevac testiranja su planirana tokom decembra ove i januara naredne godine, a nakon sprovođenja stručnih obuka za nezaposlena lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, koje će se organizovati uz podršku EU i Vlada Švajcarske, očekuje se otvaranje 100 novih radnih mesta kod lokalnog poslodavca”, rekla je Neda Jovanović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u opštini Doljevac.

Projekti za koje su donatori preko Evropskog PROGRESa opredelili skoro 100.000 evra, a lokalne samopurave obezbedile finansijsko učešće od 32.000 evra, ocenjeni su kao najbolji u pogledu održivosti, efektivnosti i isplativosti predloženih mera u okviru javnog poziva koji je bio otvoren od 17. avgusta do 22. septembra. Pravo učešća su imale lokalne samouprave koje su usvojile Lokalne akcione planove za zapošljavanje za 2016. godinu.

Lista odobrenih projekata je dostupna na vebsajtu Evropskog PROGRESa http://www.europeanprogres.org/rezultati/sr/1/ .

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare