Obuka slepih i slabovidih žena za pustovanje vune

LESKOVAC

Organizacija slepih i slabovidih Leskovca sprovodi jednomesečnu realizaciju projekta „Preporukama do zaposlenja“ koji organizuje Savez slepih Srbije u saradnji sa udruženjem „Etno mreža“. Cilj projekta, koji finansijski podržava Ministarstva rada, je da žene sa invaliditetom lakše dođu do posla, samozapošljavanjem ili preko socijalnog preduzetništva. Zainteresovani polaznici će proći obuku tehnike pustovanja vune, najstarije tradicionalne tehnike proizvodnje tkanine od vune. Na ovaj način nastaju razni korisni predmeti kao što su torbe sa i bez preklopa, podmetači, futrole za naočare, lopte, ćilimi, suveniri…

Inače, čitava priča je krenula juna prošle godine, kada je potpredsednica vlade i predsedavajuća Koordinacionalnog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović u saradnji sa Etno mrežom i NALED-om pokrenula akciju „1000 žena“ kako bi se uposlile žene i mladi ljudi iz ruralnih područja, kao i oni iz teže upošljivih grupa na poslovima izrade tradicionalnih rukotvorina i diplomatskih poklona. Ova inicijativa je upućena društveno odgovornim kompanijama, institucijama i međunarodnim organizacijama koje nabavkom finih rukotvorina mogu da doprinesu ekonomskom osnaživanju ovog dela stanovništva, ali i očuvanju kulturnog nasleđa naše zemlje.

Gorica Stefanović, članica Organizacije slepih i slabovidih Leskovac, kaže da voli ručne radove i nada se da će joj se posle ove obuke otvoriti mnoga vrata. Za nju pustovanje vune nije teško, ispunjava je i smatra da može mnogo toga da napravi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare