Obnavlja se saradnja između Niša i Beršave u Izraelu

NIŠ

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sastala se u Gradskoj kući sa direktorom izraelskog Centra Simon Vizental u Jerusalimu  i članom Međunarodne komisije za istraživanje istine o Jasenovcu Efraimom Zurofom kome je ovo prva poseta Gradu Nišu. Zuruf je prisustvovao i svečanom otvarenju Banka krvi „dr David Albala” kada je, njemu u čast, otkrivena bista i obeleženo 30 godina od ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i države Izrael.

Susret je obeležio razgovor o saradnji između Izraela i Srbije, a istovremeno je to bila prilika da se sa predstavnicima Srbije u Izraelu razgovara o saradnji dve privredne komore ali i dve države i unapređenju saradnje i kontakata.

                 „Iz Izraela nam je stigao dokument  koji je jako važan, a to je ponovno uspostavljanje saradnje između Niša i Beršave, uspostavljena je devedesetih godina“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i dodala:

                  „Velika mi je čast  što sam danas  kao gradonačelnica Niša mogla da ugostim Efraima Zurofa koji je prvi put sada u poseti Nišu. Juče je na Klinici za kardiohirurgiju otvorena Banka krvi, veoma važan događaj ne samo za Grad Niš, za  Univerzitetski klinički centar, već i za ovaj region pa i čitavu Srbiju. On će danas obići i Logor na Crvenom krstu, spomenik na Čegru i Ćele kulu kao i ostale spomenike koji su zaštitni znak našeg grada“.

                   Efraim Zurof je istako da mu je bila izuzetna čast što je mogao da prisustvuje otvaranju Banke krvi na Klinici za kardiohirurgiju kao što mu je drago i što se sada prvi put nalazi u Nišu.

                    „Čitav svoj život, 42 godine posvetio sam pokušavajući da privedem pravdi sve zločince  koje je potrebno goniti zbog zločina počinjenih tokom holokausta ali ne samo protiv jevrejskog  već ptotiv svih naroda. Žrtve ne možemo da vratimo ali možemo da tražimo  pravdu za njih. Sa druge strane, Banka krvi koja je otvorena predstavlja nešto što može da pomogne da se sačuva život i da zdravstvenim radnicima omogući da ljudima pruže bolje zdravstvene usluge. U tome se nalazi simbolika mog borvaka u Nišu“, kazao je  Efraim Zurof.

                 Doda je da se nada da će njegova poseta Nišu  doprineti poboljšanju odnosa između Srbije i Izraela, srpskog i izraelskog naroda.

                  Sastanku je prisustvovao i  Aleksandar Nikolić je počasnik konzul Srbije u Izraelu.

                „Posebna mi  je čast što sam gradonačelnici Niša mogao da prenesem pozdrave njenog kolege gradonačelnika Berševe, glavnog  grada južnog distrika države Izrael, sa željom da se obnove sadržaji saradnje dva grada pobratima. Nosioci te saradnje su već obnovljeni kontaktima  sa Naučno tehnološkim parkom u Nišu, Poslovnim klubom i iznad svega sa Klinikom sa kardiohirurgiju. Oni su najbolje preteče nastavku saradnje  gde govorimo ne samo o Nišu već i regionu i celoj državi“, kazao je Nikolić.

                   Efraim Zurof je poslednji „lovac“ na naciste u 21. veku i čovek koji se bori za istinu o logoru u Jasenovcu. On je na Univerzitetu u Nišu  održao predavanje  pod nazivom „ Zašto je važno da se nacistički zločinci prosesuiraju“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare