Objekte gradske apoteke daju u zakup privatnicima

LESKOVAC

Obiman dnevni red od 27 tačaka bio je pred članovima Gradskog veća Grada Leskovca na 124. sednici. Većina tačaka se odnosila na planove i programe rada za 2020. godinu kulturnih i socijalnih ustanova. Razmatran je i plan rada Apoteke Leskovac koji je podneo VD direktor Živorad Denić, LESKOVACkoji je rekao da u planu ne postoji stavka „finansijski plan“.

„To je zato što je u prošloj godini stupio na snagu Zakon o zdravstvenoj zaštiti i na osnovu toga je formirana komisija od strane Gradskog veća Grada Leskovca koja je utvrdila da je preduzeće „Apoteke“ Leskovac nesposobno da obavlja svoju delatnost, tako da se praktično u prošloj godini time nije ni bavila. Jednostavno, došlo se dotle da je „Apoteka“ prezadužena, ne može više da izvršava svoje obaveze niti da se dalje zadužuje, tako da je shodno tome napravljen neki plan rada za 2020. godinu. Taj plan predviđa da se objekti kojima „Apoteka“ raspolaže knjiže u katastaru nepokretnosti kao imovina „Apoteke“ i to je urađeno zajedno sa Domom zdravlja i predato nadležnim katastrima u Leskovcu, Vlasotincu, Bojniku, Lebanu i Medveđi i čeka se njihov odgovor. Apoteka će u narednom periodu, ukoliko ne izmiri svoje obaveze, a to nije u mogućnosti, više uz pomoć države nego uz pomoć grada, primeniti model koji su mnogi gradovi u Srbiji već uradili. To znači da će se jedan deo apoteka, pre svih one koje gravitiraju ka Domovima zdravlja Leskovac, Vučje, Grdelica, Bojnik… što je nekih 7-8 objekata, biti izdato tzv. javno-privatnom partnerstu sa koncesijom i u njima bi nastavila da se obavlja apotekarska delatnost. Ostale apoteke, kao što je „Centralna“, „Sutjeska“ i još neke koje su dalje od Domova zdravlja bi bile izdate za ostale namene i verovatno bi to bilo najbolje rešenje za Leskovac.“

Još jedan problem koji imaju „Apoteke“ Leskovac je što su iz apoteka koje su zatvarane u prethodnom periodu ostali lekovi kojima je istekao rok trajanja i koji su uskladišteni u bunkeru apoteke „Hipokrat“.

„Taj farmaceutski otpad se tretira kao opasni otpad i mora da se da na uništenje za šta su potrebna poprilična sredstva. Pokušaćemo da se za to založimo kod RFZO, s obzirom da „Apoteke“ od njih potražuju nekih 4,5-5 miliona. Taj otpad mora nekako da se zbrine, jer je mnogo opasno ukoliko ostane bez kontrole.“

Većnici su doneli i odluku kojom se obaveze plaćanja grejanja za period od 1.1.2020.-31.12.2020. godine oslobađaju domaćinstva korisnika parava na novčanu socijalnu pomoć i koja to pravo ostvaruju preko Centra za socijalni rad, kao i domaćinstva korisnika uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica. Teret obaveze plaćanja pada na JKP „Toplana“ Leskovac.

Predsednik Gradskog veća, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da će predsedniku Skupštine grada Leskovca Aleksandru Đuroviću predložiti da sednica Skupštine bud eodržana 23. januara 2020. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Dimnjicar
Dimnjicar
2 godine pre

Sredice vas Mesko ima da vam ukine i vazduh a sobzirom kako je zagadjen bolje i da ga nema pa da kupimo boce za ronjenje i tako da disemo.

Milena
Milena
2 godine pre

Pisu gluposti u tim planovima i izvestajima. A lejke samo dizu ruke.

jugpress, odlicni ste!
jugpress, odlicni ste!
2 godine pre

Imali ste sjajan komentar u kojem se trazi ukidanje vd stanja i diskrecionog prava. Mislim da je bilo na temu Poverenice: https://jugpress.com/poverenica-gradjani-se-plase-da-prijave-partijsko-zaposljavanje-a-svedoci-odbijaju-da-daju-izjave/

Sada i MMF isto trazi od Srbije. Nije tesko znati sta nam ne valja, sta nam fali, sta radimo pogresno. Tesko je onima koji na vezu oce ono sto im ne sleduje. Funkciju i platu koju nisu sposobni da zarade, nema napretka sa njima u gradovima Srbije.