Obeležiti 144. godine rada je velika privilegija i velika obaveza

NIŠ

 Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ svečanom akademijom je proslavila 144.godišnjicu od osnivanja, a bilo je to davne 1878.godine, 23.novembra. Gimnazija je ponela ime pisca Srevana Sremca koji je davno predavao gimnazijalcima, a u njenim klupama su, između ostalih sedeli i princ srpske poezije  Branko Miljković, ali je i ime našeg proslavljenog glumca Ljubiše Samardžića bilo upisano u jedan od dnevnika ove škole kao i Ivice Dačića, danas aktuelnog političara. Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ je gimnazija slavnih profesora i slavnih đaka i to je poseban motiv za njene sadašnje učenike da  opravdaju poverenje profesora koji sa njima rade.

      „ Danas je naš  veliki dan, 144.godišnjica Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, velika privilegija ali i velika obaveza. Treba opravdati poverenje koje su nam prethodne generacije zadale u zadatak, ali i ove koje tek dolaze“, kazala je Jelena Milošević, direktorka Prve niške gimnazije.

     „ Ove godine smo probali  da spojimo  dve divne godišnjice, to je 144.godine naše gimnazije i 130. godina od rođenja našeg najvećeg književnika i jedinog  nobelovca Ive Andrića. U tom znaku  je obeležavanje Dana škole sa izuzetno bogatim programom koji će se   završiti specifičnom predstavom koja je adaptacija predstave „Bog“ Vudi Alena. Nadamo se da  gimnazijalci Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ zadovoljiti očekivanja publike koja je navikla da oni uvek pripreme nešto novo i avangardno. Hor je kao i obično na visini zadatka, a tu je i literarni i likovni konkurs. Bilo je  i sportskih događaja, učenici su se sa profesorima nadmetali u ubacivanju trojki, i gle preokreta, obedio je profesor“, dodala je direktorka Jelena Milošević.

     Na svečanoj akademiji su  uručene  nagrade učenicima  koji su postigli izuzetne rezultate na takmičenjima.

     „Ove godine smo napravili izuzetak pa škola uručuje nagrade i profesore koji su spremali učenike za takmičenja sa kojih su se vratili sa nagradama. Znam da su oni dovoljno motivisani da i bez nagrada postižu velike rezultate, ali ništa  bolje nego kada i oni za jedan predan rad i nesebičan trud koji su maksimalno uložili budu i nagrađeni“, dodala je Milošević.

    Za danas je planiran javni čas književnosti  a u goste gimnazijalcima dolazi niški pisac Dejan Stojiljković. U petak se održava tradicionalno takmičenje u besedništvu i time se završavaju „Sremčevi dani“.

    Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ je jedna od retkih gimnazija u Srbiji koja ima specijalizovano odeljenje za scensku i vizuelnu umetnost, ali i specijalizovano odeljenje  za učenike sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju, dvojezično nemačko odeljenje, specijalizovano odeljenje za filolološke nauke, i sve to uz već tradicionalne smerove, prirodno matematički i društveno jezički. U školi se izučava sedam jezika, engleski, nemački, španski, italijanski, francuski,ruski i latinski. Analiza pokazuje da svi  maturanti ove gimnazije kada upišu fakultete budu na budžetu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare